zondag, 23. april 2017 - 9:30 Update: 23-04-2017 10:00

Kerncentrale Borssele 2 maanden uit bedrijf voor jaarlijkse splijtstofwissel

Kerncentrale Borssele 2 maanden uit bedrijf voor jaarlijkse splijtstofwissel
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

Vanaf woensdag 26 april wordt de kerncentrale Borssele van de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) tot eind juni 2017 uit bedrijf genomen voor de jaarlijkse splijtstofwisselperiode. Dit heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) bekendgemaakt.

4.000 onderhoudswerkzaamheden

Naast het wisselen van splijtstofelementen die als brandstof voor de kerncentrale dienen, voert EPZ veel onderhoudsactiviteiten uit, zo’n 4.000 in totaal. Het gaat om werkzaamheden variërend van het reinigen van installatiedelen tot de voorgeschreven periodieke vervanging van onderdelen. Daarnaast worden de meeste maatregelen uit de tienjaarlijkse evaluatie 2013 en stressonderzoek 2011 geïmplementeerd. 

Toezicht inspecteurs

Gedurende de gehele splijtstofwisselperiode zijn inspecteurs van de ANVS aanwezig. Zij houden toezicht op de nucleaire veiligheid tijdens de werkzaamheden. De afgelopen maanden waren de inspecteurs nauw betrokken bij de voorbereidingen van de onderhoudsstop door geplande wijzigingen aan de installatie vooraf te beoordelen en aanwezig te zijn bij voorbereidingswerkzaamheden. 

Eind juni opstarten

De inspecteurs zijn tijdens de onderhoudsstop aanwezig bij onder andere de montage en de fase van inbedrijfstelling van een aantal door hen geselecteerde werkzaamheden. Eind juni wordt de kerncentrale weer opgestart.

Lees ook: Bewoners rond kerncentrales krijgen uit voorzorg jodiumtablettten

Categorie:
Provincie: