dinsdag, 6. juni 2017 - 13:14

Groot verschil in begrafeniskosten per gemeente

Groot verschil in begrafeniskosten per gemeente
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Middelburg

De kosten voor een gemiddelde begrafenis kunnen per gemeente aanzienlijk verschillen. In de grote gemeenten Eindhoven en ’s-Hertogenbosch liggen de grafkosten op zo’n 1800 euro voor een eigen graf, terwijl de nabestaanden hiervoor in Middelburg en Zaanstad zo’n 4.300 euro betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van UitvaartNet.nl, die een overzicht van grafkosten in de grootste Nederlandse gemeenten in kaart heeft gebracht.

Randstad duurder

Dat de kosten voor een laatste rustplaats per gemeente zo sterk kan verschillen, heeft grotendeels te maken met de grondprijs. Zo liggen de grafkosten in de Randstad, waar de grond duurder is, beduidend hoger dan in dunbevolktere gebieden. In de gemeente Leiderdorp ligt bijvoorbeeld één van de duurste begraafplaatsen. Hier betalen de nabestaanden voor een eigen graf tenminste 7.848 euro voor 30 jaar grafrechten van hun dierbare. Andere dure gemeenten in de Randstad zijn Lansingerland (6.536 euro) en Haarlemmermeer (5.713 euro).

In onze hoofdstad liggen de grafkosten voor een particulier graf op gemiddeld 3.244 euro bij een looptijd van 20 jaar. In Rotterdam is dit bijna 1.000 euro minder, namelijk 2.288 euro voor eenzelfde looptijd. Dit is, opvallend genoeg, lager dan in Den Haag en Utrecht waar men respectievelijk 4.076 en 3.984 euro voor de grafkosten betaalt.

Rest van Nederland

De verschillen in grafkosten op andere plaatsen in het land liggen nog verder uit elkaar. De gemeente Vlagtwedde is wat dat betreft de goedkoopste gemeente. Hier betalen de nabestaanden maar 1.065 euro voor een eigen graf. Ook in het Limburgse Kerkrade betaalt men voor de grafrechten een luttele 1.100 euro voor een particulier graf.

Voor een algemene begraafplek is de gemeente Sluis het meest voordelig: 478 euro bij een looptijd van 10 jaar. Ook de gemeente Vianen, nabij Utrecht is niet duur: slechts 511,00 euro. Deze bedragen staan niet in verhouding met de bedragen die men in de gemeente Langedijk (3.393 euro) of Eemnes (2.897 euro) dient te betalen voor een laatste rustplaats.

Verklaring voor de verschillen

De prijs van een graf wordt grotendeels bepaald door de grondprijs, maar ook andere zaken spelen een rol, zoals het onderhoud dat een begraafplaats vergt en de vraag en het aanbod naar graven in een bepaalde regio. Zelfs de eigenaar en medewerkers van de begraafplaats hebben invloed op de prijs. Zo zijn sommige begraafplaatsen eigendom van een kerk of parochie en wordt er hoofdzakelijk gewerkt met vrijwilligers. Daardoor worden de onkosten laag gehouden.

Categorie:
Provincie: