zondag, 18. juni 2017 - 12:13 Update: 18-06-2017 17:53

Nederland maakt zich op voor hittegolf

Nederland maakt zich op voor hittegolf
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
De Bilt

De temperatuur in Nederland zal de komende dagen alleen nog meer verder stijgen waardoor er de grens van tropische temperaturen in grote delen van het land zullen worden bereikt en overschreden. Dit meldt het KNMI zondag.

Tropisch

Het KNMI spreekt van tropische temperaturen wanneer het kwik boven de 30 graden stijgt. In de komende dagen zal het kwik in grote delen van het land, vooral in het zuiden en het oosten, naar verwachting boven de 30 graden Celsius uit gaan komen. 

Hittegolf

De kan op een lokale hittegolf wordt daarmee ook steeds groter. Er wordt gesproken van een hittegolf als de maximumtemperatuur boven de 25 graden of meer uitkomt gedurende een aaneengesloten periode van 5 dagen. Daarnaast 'moet' de op 3 van deze reeks dagen de temperatuur de 30 graden of hoger aantikken.

Strand en zee

Voor de strandliefhebbers is dit natuurlijk goed nieuws en de verwachting is dan ook zo aan het begin van de zomervakantie dat het op en rond de stranden erg druk zal worden. Vanwege de zonkracht wordt de zonaanbidders wel op te letten met de zon en zich goed in te smeren maar ook geregeld de schaduw op te zoeken. 

Eten en drinken

Natuurlijk is het ook belangrijk om bij deze temperaturen goed te drinken waarbij de voorkeur naar gewoon water uitgaat. Daarnaast moet ook niet worden onderschat om goed te eten omdat het lichaam harder moet werken onder zwaardere omstandigheden vanwege de hitte.

Vaderdag 

Het is vandaag, op Vaderdag,  een vrij zonnige dag en het wordt zomers warm met temperaturen tussen 25 en 29°C. Zeer lokaal is 30°C mogelijk. De zwakke wind komt uit uiteenlopende richtingen, in de middag gaat de wind aan de kust en rond het IJsselmeer vanaf het water waaien en zorgt daar dan voor enige afkoeling.

's Nachts 16 graden

De nacht naar maandag verloopt helder en het koelt niet verder af dan een graad of 16. De wind draait naar het oosten maar blijft zwak. Overdag zijn er zonnige perioden en wordt het nog wat warmer dan vandaag. 

'De maximumtemperaturen lopen uiteen van 25°C op de Wadden tot lokaal 32°C dieper landinwaarts. In de loop van de middag zorgt zeewind voor afkoeling in de kustgebieden. Elders staat een zwakke zuidelijke wind, die in de loop van de avond uit het noorden gaat waaien', aldus het KNMI.

Categorie:
Provincie: