vrijdag, 14. juli 2017 - 14:51 Update: 14-07-2017 17:23

18 jaar cel voor liquidatie ex-lid No Surrender

18 jaar cel voor liquidatie in Molenschot
Foto: SXC
Molenschot

Een 42-jarige man uit Tilburg is veroordeeld voor moord op een 27-jarige Hugo van Houten in Molenschot. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 18 jaar op. De officier van justitie had 25 jaar cel geëist.

Achtervolging

De man en het slachtoffer spraken op 17 augustus 2015 af vlakbij de vliegbasis Gilze-Rijen. Na deze ontmoeting schoot de man meerdere keren op het slachtoffer, dat wegvluchtte. Vervolgens schoot de man, na een korte achtervolging, het slachtoffer twee keer van dichtbij door het hoofd, terwijl hij op de grond lag. Daarna sleepte hij het lichaam naar de kant van de weg en liet het achter in de berm. Tijdens het proces heeft de man niet willen verklaren en daarmee op geen enkele wijze duidelijkheid gegeven over zijn motieven.

Kille afrekening

Volgens de rechtbank gaat om een bijzonder ernstig misdrijf, waarbij niets anders past dan een lange gevangenisstraf. Voor de nabestaanden kan een straf nooit lang genoeg zijn, maar bij het opleggen van die straf moet ook worden gekeken naar straffen die doorgaans voor soortgelijke misdrijven worden opgelegd, aldus de rechters. Dat meewegend, gaat de rechtbank niet mee in de forse strafeis van de officier van justitie. Als sterk strafverzwarende omstandigheden heeft de rechtbank wel meegewogen dat het hier gaat om een kille afrekening in de context van het criminele circuit en de manier waarop het slachtoffer is doodgeschoten.