dinsdag, 12. september 2017 - 12:27

VN-sancties Noord-Korea opgeschroeft

Noord-Korea laat spierballen zien tijdens militaire pararde
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken verwelkomt de gisteravond unaniem aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York om nieuwe sancties in te stellen. ‘Hiermee wordt de druk op Noord-Korea verder opgevoerd’, aldus Koenders.

De resolutie is een reactie op de kernproef van 3 september, de voortdurende raketlanceringen en de dreiging die deze activiteiten vormen voor de vrede en stabiliteit in de regio en in de wereld. De resolutie stelt een limiet in voor de hoeveelheid olie die Noord-Korea kan importeren en verbiedt de export van textiel door Noord-Korea.

Minister Koenders bestempelt de resolutie als ‘een duidelijk en eensgezind signaal van de internationale gemeenschap aan Noord-Korea dat het op zijn schreden dient terug te keren’. Hij zegt: ‘De herhaaldelijke en onaanvaardbare schendingen van internationale verplichtingen isoleren Noord-Korea verder. Zijn gedrag gaat nota bene ten koste van het welzijn van de eigen bevolking. Het Noord-Koreaanse regime moet stoppen met zijn provocaties, dient de nucleaire en ballistische programma’s te beëindigen en moet terugkeren naar de onderhandelingstafel.’

‘Druk en dialoog zijn de aangewezen methoden om tot een duurzame oplossing te komen’, aldus Koenders. In dit kader sprak de minister afgelopen vrijdag met zijn Europese collega’s in Tallinn. De landen kwamen overeen nieuwe EU-sancties in te stellen en het belang van effectieve naleving van de bestaande VN-sancties te blijven benadrukken bij derde landen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):