dinsdag, 19. september 2017 - 13:42

Celstraffen voor woonbootoverval in Loenen aan de Vecht

Celstraffen voor woonbootoverval in Loenen aan de Vecht
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Loenen aan de Vecht

Twee mannen overvielen vorig jaar een 92-jarige vrouw in haar woonboot. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 42-jarige man tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden. Een 25-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Lafhartige woningoverval

De mannen beschikten over een sleutel van de voordeur. Zij droegen bivakmutsen en hadden stokken bij zich. Eenmaal binnen namen ze pinpassen en spullen van waarde mee. Het slachtoffer werd gedwongen om de pincodes af te geven. De planmatige en lafhartige woningoverval is uitermate beangstigend geweest voor het slachtoffer, zo bleek ook uit haar verklaring.

Strafverzwarende omstandigheden

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die worden opgelegd in vergelijkbare zaken. Voor een woningoverval met licht geweld of bedreiging is dat tenminste 3 jaar gevangenisstraf. De rechtbank oordeelt dat er ook sprake is van strafverzwarende omstandigheden zoals hierboven genoemd. Daarnaast hadden beide verdachten verschillende vuurwapens in hun woning, waarvoor ook een deel van de totale gevangenisstraf is opgelegd.
De 42-jarige man heeft geen enkele verantwoording genomen voor zijn daden. De 25-jarige man heeft wel inzicht getoond in zijn handelen en meegewerkt aan onderzoeken. De rechtbank legt meerdere bijzondere voorwaarden aan hem op, waaronder reclasseringstoezicht en een behandeling in een verslavingskliniek voor zijn cocaïneverslaving.

Categorie:
Provincie: