woensdag, 20. september 2017 - 19:38

In hoger beroep celstraffen tot 20 jaar voor moord Yvon Pfaff

In hoger beroep celstraffen tot 20 jaar voor moord Yvon Pfaff
Foto: SXC
Den Bosch

In hoger beroep zijn 4 mannen en 1 vrouw veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de moord op de 49-jarige Yvon Pfaff uit Ochten. De straffen variëren van 11 tot 20 jaar gevangenisstraf. De rechtbank Oost-Brabant legde hen op 23 mei 2016 celstraffen op die lagen tussen de 6 en 21 jaar. Een 6e betrokkene werd toen door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. In die zaak is geen hoger beroep ingesteld.

Vakantiehuisje

De vrouwelijke verdachte had een affaire gehad met het slachtoffer. Zij had hem laten geloven dat zij zou gaan scheiden van haar echtgenoot en met hem verder zou gaan. De vrouw lokte het slachtoffer daarmee naar een vakantiewoning op een camping in Ewijk. Toen hij daar aankwam, werd hij opgewacht door de echtgenoot van de vrouw die hem doodschoot. Vervolgens werd het lichaam van het slachtoffer in zijn eigen bestelauto naar een landgoed in Sint-Michielsgestel gebracht. Daar werd de auto met het lichaam erin, in brand gestoken.

Broers

Twee andere verdachten zijn broers van de schutter. Zij hebben het vuurwapen en de munitie aan hem gegeven, vlak voor de aankomst van het slachtoffer in het vakantiehuisje. Ook hebben zij in het vakantiehuisje met schutter overleg gevoerd over hoe ze de hinderlaag zouden gaan aanpakken. Na de moord hebben de broers het lichaam van het slachtoffer vervoerd naar Sint-Michielsgestel en heeft een van hen de bestelauto daar in brand gestoken.

Maffia

De 5e verdachte leverde het wapen en de munitie, die (deels) betaald zijn met geld van het slachtoffer. Die had dit op de ochtend van de moord aan de vrouw gegeven, zogenaamd voor een echtscheidingsadvocaat. Er was al langer contact met deze 5e verdachte. Hij had zich tegen de andere verdachten voorgedaan als lid van de Italiaanse maffia en hen uitgenodigd eveneens lid te worden. Zijn betrokkenheid ging veel verder dan alleen het leveren van het wapen en de munitie. Hoewel hij bij de daadwerkelijke uitvoering van de moord niet aanwezig was, wordt hij gezien als de opdrachtgever. Hij had een grote inbreng in het moordplan dat hij samen met de schutter en zijn vrouw bedacht. Ook was hij degene die bepaalde wat er na afloop met het slachtoffer en zijn auto moest gebeuren.

Motief

Het precieze motief voor de moord is niet duidelijk geworden. Het lijkt erop dat financieel gewin een van de redenen is. Een andere reden zou rancune zijn omdat het slachtoffer afspraken niet zou nakomen en de vrouw en haar echtgenoot lichamelijk en/of mentaal leed zou hebben toegebracht.

Straffen

Het hof legt de schutter een gevangenisstraf op van 20 jaar. De opdrachtgever krijgt 18 jaar celstraf opgelegd en de vrouw 17 jaar. De broers van de hoofdverdachten worden veroordeeld tot 12 en 11 jaar gevangenisstraf.

Categorie:
Provincie: