vrijdag, 22. september 2017 - 17:59 Update: 22-09-2017 18:05

Reeds bijna 15,5 miljoen binnengekomen op Giro 5125 voor Sint-Maarten

Reeds bijna 15,5 miljoen binnengekomen op Giro 5125 voor Sint-Maarten
Foto: Min. Defensie / Gerben van Es
Den Haag

Precies een week na de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van Sint Maarten is de tussenstand op Giro 5125 opgelopen tot ruim 15 miljoen euro. Dit heeft het Rode Kruis vrijdag laten weten.

Directe noodhulp

Met deze donaties verricht het Rode Kruis directe noodhulp en wordt daarna een begin gemaakt met de wederopbouw. Ondanks de enorme schaal van verwoesting is de situatie in het rampgebied verbeterd. Wegen zijn vrijgemaakt, puin opgeruimd, winkels deels weer geopend. 

Behoefte aan noodhulp blijft

Sint-Maarten blijft echter moeilijk bereikbaar en de behoefte aan noodhulp is onverminderd hoog. Het Rode Kruis focust daarin steeds meer op het armere deel van de getroffenen en ongedocumenteerden. Vorige week werd de Nationale Actiedag afgesloten met een tussenstand van 13.348.158 euro.

Hulpverlening

De hulpverlening van het Rode Kruis richt zich nog steeds op directe noodhulp. Drinkwater, voedsel en onderdak blijven de grootste prioriteiten. Het Rode Kruis houdt zich dagelijks bezig met de distributies hiervan. Intussen is er 70 ton aan hulpgoederen naar Sint-Maarten gebracht: 4 generatoren, 8 zonnepanelen, 12.100 dekzeilen, 21.800 jerrycans, 2.000 keukensets en 300 shelter tool kits.

Wederopbouw

Parallel aan noodhulp werkt het Rode Kruis aan wederopbouw. Er zijn specialisten op het gebied van onderdak, sanitatie en gezondheidszorg op Sint-Maarten en assessment teams brengen specifieker de noden daarin in kaart. Dit gebeurt onder andere door het gebruik van drones. 

Vermisten opsporen

Ook is er een team met specialisten voor het opsporen van vermiste personen op het eiland. Sinds orkaan Irma zijn er in totaal 500 meldingen van vermissing behandeld. Op dit moment zijn er nog 28 vermiste gevallen op Sint-Maarten in onderzoek. Er komen nog  steeds nieuwe meldingen binnen. Op www.Nederlandhelptsintmaarten.nl is te zien wat het Rode Kruis van dag tot dag op Sint-Maarten doet sinds de verwoestende orkaan over het eiland trok.

Dagelijks leven herstelt zich

Ondanks de buitengewone omvang van de schade en het feit dat het gehele eiland getroffen is, is sprake van herstel van het dagelijkse leven. Hoofdwegen zijn vrijgemaakt en de inwoners zijn voortvarend aan de slag gegaan met het opruimen van ravage en puin. 

Diesel is mondjesmaat verkrijgbaar en steeds meer winkels openen hun deuren. Ten dele is er weer sprake van elektriciteit, telefoonverkeer en wifi, al blijft de communicatievoorziening fragiel. Het drinkwaterbedrijf werkt op 90% van haar capaciteit, maar een groot deel van het leidingnetwerk is beschadigd of verstopt. Tankwagens rijden water rond, maar bereiken niet iedereen. 

Logistieke uitdagingen

Orkaan Irma heeft het eiland Sint-Maarten (en daarmee vooral Saba, maar ook Sint Eustatius) in een isolement gedrukt. De luchthaven is open voor hulpvluchten, maar zal naar verwachting nog maanden voor commerciële vluchten gesloten blijven. De dreiging van orkaan Jose en het voorbij trekken van orkaan Maria zorgden voor onderbreking van de hulpverlening; iedereen moest hele dagen verplicht binnen blijven. 

De werkomstandigheden voor de hulpverleners op Sint-Maarten zijn zwaar. Veel Rode Kruis-vrijwilligers zijn zelf slachtoffer en worden heen en weer geslingerd tussen hun eigen zorgen en het willen helpen van anderen. De eerste dagen was de openbare orde nog niet hersteld, waardoor ook hulpverleners zich niet altijd veilig voelden. Communicatie blijft moeilijk en internet fragiel. 

Tot afgelopen zaterdag gold dagelijks een avondklok vanaf 15.00 uur, en tijdens orkaan Maria mochten mensen en ook hulpverleners bijna twee dagen niet naar buiten. Er was een groot tekort aan beschikbare voertuigen. Diesel is nog steeds maar beperkt verkrijgbaar. Voor het luchttransport was het Rode Kruis de eerste week afhankelijk van Defensie. Sinds afgelopen zondag maakt het Rode Kruis gebruik van een zelf gehuurd transportvliegtuig. Vanaf Aruba heeft het Rode Kruis voertuigen ingevlogen.

Hulp blijft hard nodig

Het Rode Kruis besteedt de opbrengst van de actie aan eerste levensbehoeften en onderdak en aan het in kaart brengen van de schade en het herstellen van contact met als vermist opgeheven familieleden. Water, voedsel, pakketten met keuken- en badkamerspullen: steeds meer goederen worden ingevlogen en gedistribueerd. 

Dekzeilen en gereedschap om te werken aan herstel van onderdak is een andere prioriteit. De Karel Doorman van Defensie is deze week vertrokken met nog meer hulpgoederen. De ruim 15 miljoen van Giro 5125 is de eindstand van vandaag, maar er zijn nog steeds acties in het land bezig en het Rode Kruis roept mensen op te blijven storten. Er is nog veel meer nodig om de inwoners van Sint-Maarten na de verwoestende orkaan te helpen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: