zaterdag, 30. september 2017 - 15:33 Update: 30-09-2017 15:36

Waarschuwingsschot bij aanhouding man met twee nep handgranaten

Waarschuwingsschot bij aanhouding man met twee nep handgranaten
Foto: Politie
Den Haag

Vrijdagavond hebben politieagenten in Den Haag bij de aanhouding van een man een waarschuwingsschot gelost omdat de man niet wilde meewerken. Dit meldt de politie zaterdag.

'De agenten hielden op de Dedemsvaartweg een 54- jarige man uit Den Haag aan na een melding dat hij mogelijk een wapen, lijkend op een handgranaat, bij zich zou dragen', aldus de politie. 

Stopteken

Via een melding rond 18.45 uur waren de agenten op de hoogte gesteld van het kenteken van de auto waarin de man reed. Op de kruising van de Dedemsvaartweg met de Erasmusweg lieten zij de auto stoppen en sommeerden zij de man uit zijn auto te stappen. 

Waarschuwingsschot 

Gezien de aard van de melding volgden de agenten de procedure waarbij zij met getrokken wapens de man aanwijzingen gaven zodat hij op een veilige manier kon worden aangehouden. Omdat de verdachte deze aanwijzingen in eerste instantie niet opvolgde, werd een waarschuwingsschot gelost. Hierna werkte de verdachte alsnog mee en werd hij aangehouden.

Twee nephandgranaten

De kruising was hierna nog enige tijd afgezet omdat de auto van de verdachte onderzocht werd. In de auto werden twee nep handgranaten aangetroffen, die in beslag zijn genomen. Deze exemplaren zijn zo goed nagemaakt dat ze bij een eerste indruk moeilijk van echte handgranaten zijn te onderscheiden.

Huiszoeking

De recherche deed na de aanhouding een huiszoeking in de woning van de verdachte. Daar werd een stroomstootwapen aangetroffen, waarvan het bezit strafbaar is gesteld. Dit wapen is in beslag genomen. De verdachte zit nog vast voor verder rechercheonderzoek.

Risico's

Door met dit soort ‘wapens’ in het openbaar te verschijnen, neemt de persoon in kwestie grote risico’s. De politie reageert adequaat op de melding en handelt alsof het een echt wapen betreft. Net als in dit geval kan het dan gebeuren dat agenten iemand onder schot nemen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: