zondag, 1. oktober 2017 - 11:41

ANWB: zeven procent extra filezwaarte in derde kwartaal

ANWB: zeven procent extra filezwaarte in derde kwartaal
Foto: Archief EHF
Den Haag

De filezwaarte* in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen in vergelijk met vorig jaar. In de afgelopen 3 maanden nam de filezwaarte toe met zo’n 7 procent.

Tijdens de ochtendspits stonden er minder files in vergelijk met vorig jaar maar overdag en tijdens de avondspits was het fors drukker op de wegen. Dit meldt de ANWB zondag.

De filezwaarte gedurende de eerste helft van het jaar was vergelijkbaar met deze periode in 2016. De toename in het derde kwartaal is mede toe te schrijven aan het matige weer. Het aantal regenspitsen was bijna 2 keer zo hoog als vorig jaar. (29 om 17 )

De ochtendspits is op dinsdag het drukst en tijdens de avondspits staan automobilisten het langst stil op donderdag. Opvallend blijft dat veel kleine ongelukken als kop-staartbotsingen direct leidden tot veel vertraging voor het overige verkeer. Aanrijdingen die volgens de ANWB toch makkelijk te voorkomen zijn.

De drukste spits van het afgelopen kwartaal was die op donderdagavond 14 september toen hevige regenbuien over ons land trokken. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 843 kilometer file.

Weggebruikers moeten de komende maanden rekenen op meer van dergelijke zware spitsen nu de herfst begint en straks tijdens de spitsuren weer in het donker wordt gereden.

Categorie:
Provincie: