dinsdag, 3. oktober 2017 - 13:28 Update: 03-10-2017 14:22

OM: Bandidos bolwerk geweld

OM wil verbod Bandidos
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Volgens het Openbaar Ministerie heerst er binnen de motorclub Bandidos een cultuur van wetteloosheid, waarin geweld en andere criminaliteit wordt gepleegd, aangemoedigd en gefaciliteerd. Dit heeft het OM vandaag uitgelegd bij de rechtbank Midden-Nederland en wil een verbod op de motorclub.

‘Onze rechtsstaat kan geen groeperingen tolereren die geweld en andere ernstige criminaliteit plegen, uitlokken en belonen’, hielden de officieren van justitie van he Landelijk Parket de rechtbank voor. ‘Onze rechtsstaat kan niet toestaan dat verschillende groeperingen permanent een gewelddadige strijd met elkaar uitvechten in de openbare ruimte. Dat grote outlaw clubs in de motorwereld het recht van de sterkste willen laten gelden bij de vragen wie zich waar mag vestigen en wie welke kleding mag dragen. Dat verenigingen hun eigen leden met bedreiging en geweld dwingen onder alle omstandigheden te zwijgen tegen de overheid en opzegging van het lidmaatschap beantwoorden met afpersing en geweld.’

Het verzoekschrift om Bandidos MC en zijn Nederlandse afdeling te laten verbieden is gebaseerd op een dossier waar de politie en het OM lang aan hebben gewerkt. Dat was nodig om uitgebreid in beeld te brengen aan de hand van onder meer politie-informatie en rechterlijke uitspraken uit veel verschillende landen, afgeluisterde gesprekken, interne communicatie van de Bandidos,  clubdocumenten, open bronnen en verklaringen van verschillende ex-leden dat het de clubcultuur is die steeds opnieuw leidt tot ernstig geweld en andere zware criminaliteit. Een verbod van Bandidos MC en zijn Nederlandse afdeling is daarom, naar het oordeel van het OM, noodzakelijk en proportioneel.

Categorie:
Provincie: