dinsdag, 3. oktober 2017 - 19:11 Update: 03-10-2017 19:14

Jachtvliegers gooien bommen op Vlieland

Jachtvliegers gooien bommen op Vlieland
Foto: Min. Defensie
Vlieland

F-16-gevechtsvliegtuigen trainen deze week het afwerpen van bommen met een explosieve lading. Dit heeft het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt.

'Dat gebeurt boven het NAVO-oefengebied de Vliehors Range op Vlieland. De vluchten zijn op doordeweekse dagen, zowel ’s morgens als ’s middags', aldus Defensie.

Oefenen

Het is belangrijk dat de jachtvliegers het afwerpen van de 500-ponders oefenen. Zo blijven zij inzetbaar. De noodzaak daarvan bleek uit de inzet van de Nederlandse toestellen in de strijd tegen ISIS. F-16’s voerden van oktober 2014 tot juli 2016 luchtaanvallen uit. Dat gebeurde eerst boven Irak en later ook boven Oost-Syrië. Vanaf januari 2018 gaan 4 F-16’s daar weer bijdragen aan het militair verslaan van de terreurorganisatie.

17 vierkante kilometer

De Vliehors Range bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein kunnen de vliegtuigen oefenen op bom-, schiet- en raketdoelen. De Vliehors Range is tijdens de vluchten voor het publiek gesloten. Waarschuwingsborden markeren de grens. Bij oefening is het gebied ook voorzien van rode vlaggen.

Geluidsbelasting

Via mobiele posten op Texel meet de luchtmacht de geluidsbelasting aan de hand van de weersomstandigheden. De metingen zijn bepalend of vluchten wel of niet doorgaan. Op die manier wordt de geluidshinder voor de bevolking zoveel mogelijk beperkt.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: