maandag, 23. oktober 2017 - 17:38 Update: 23-10-2017 17:41

Vogelradars voorkomen vogelaanvaringen militaire vliegbases

Vogelradars voorkomen vogelaanvaringen militaire vliegbases
Foto: Min. Defensie
Woensdrecht

De vliegbases De Kooy, Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht krijgen zogenoemde ‘vogelradars’. Dit heeft het ministerie van Defensie maandagmiddag bekendgemaakt.

'Deze vogelradars moeten vogels vroegtijdig en nauwkeurig detecteren. De radars zorgen ervoor dat het aantal  vogelaanvaringen sterk afneemt, zowel en-route als op de militaire locaties', aldus het ministerie.

Vogelwacht

Afgelopen week tekende Defensie een contract met Robin Radar voor de aanschaf van 6 van deze innovatieve vogelradars. Ze kunnen vogels, vliegtuigen en voertuigen onderscheiden. Hierdoor voorziet het systeem meerdere gebruikers van informatie. De beelden komen via tablets real-time bij de voertuigen van de vogelwacht en in de toren van de verkeersleiding binnen. De vogelwacht verjaagt de vogels en adviseert de verkeersleiding.

Grondradar

Bijzonder is dat de verkeersleiding ze ook als grondradar kan inzetten. Zo ondersteunt het apparaat ook de afhandeling van het grondverkeer op en rond het landingsterrein. Het voorkomt botsingen op de start- en landingsbanen en vergroot de ‘situational awareness’, het overzicht, vooral bij slecht-zicht omstandigheden.

Data

Het Bureau Natuur van C4ISR (command, control, communications, computers, intelligence, surveillance en reconnaissance) gaat de data gebruiken voor analyse, monitoring en rapportages van de vogelsituatie. Deze eenheid ondersteunt onder meer de luchtverkeersleiding, luchtgevechtsleiding, brandweer, meteorologie en wildlife-beheer.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: