woensdag, 25. oktober 2017 - 9:10 Update: 25-10-2017 9:23

Grotere kans op elektrocutie of brand in bijna helft woningen

Grotere kans op elektrocutie of brand in bijna helft woningen
Foto: Meterkastcheck.nl
Ede

Liefst 43 procent van de Nederlanders controleert nooit of de aardlekschakelaar nog goed werkt. Dit blijkt uit recent onderzoek van Bouwkennis.

Zij riskeren een elektrische schok die zelfs dodelijk kan zijn. Ook de kans op brand neemt toe als de aardlekschakelaar niet goed functioneert. Daarom is het advies om liefst elke maand, maar minimaal twee keer per jaar, te controleren of de aardlekschakelaar nog goed werkt. De overgang van winter- naar zomertijd en andersom is hiervoor het perfecte moment. “Bij het testen van de aardlekschakelaar valt de stroom uit, maar bij de overgang van zomer- naar wintertijd en vice versa moeten veel klokken toch opnieuw ingesteld worden”, aldus Harro de Langen van meterkastcheck.nl

Het is dé oplossing voor 41 procent van de consumenten die volgens onderzoek graag een reminder zou ontvangen om de aardlekschakelaar te testen. “Belangrijk, want de elektrische installatie in woningen valt onder de eigen verantwoordelijkheid van bewoners. Zij zijn verplicht om deze regelmatig, maar minimaal twee keer per jaar, te testen. Hoewel het heel simpel is en slechts 5 minuten tijd kost, kan je installateur je meterkast eventueel ook nakijken”, legt De Langen uit.

Bescherming bij kortsluiting

Sinds 2005 is het verplicht om in nieuwbouwwoningen twee aardlekschakelaars te installeren. De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van de groepenkast. Het is een extra beveiliging die de stroom uitschakelt bij storingen, bescherming biedt bij kortsluiting en het onbedoeld onder spanning staan van apparaten voorkomt. Stel: een draadje in een wasmachine raakt los en er lekt stroom weg. Dan schakelt de aardlekschakelaar op dat moment automatisch uit, zodat je geen schok krijgt wanneer je de wasmachine aanraakt. Het niet controleren van de aardlekschakelaar leidt tot grote veiligheidsrisico's. Een eventuele fout in de installatie, een elektrisch apparaat of licht kan ervoor zorgen dat de aardlekschakelaar niet uitschakelt. Gebruikers kunnen dan een elektrische schok krijgen van het defecte apparaat.

Hoe de aardlekschakelaar testen

Op de aardlekschakelaar in de groepenkast is een testknop (vaak gemarkeerd met de letter ‘T’). Bij het indrukken, dient de aardlekschakelaar zichzelf direct uit te schakelen en valt ook de stroom uit. Vervolgens moet men  de aardlekschakelaar weer in, door de blauwe/zwarte knop omhoog te duwen.
Schakelt de aardlekschakelaar bij het indrukken niet uit of weigert deze weer in te schakelen, moet men direct contact opnemen  met een installateur om de aardlekschakelaar na te laten kijken of te vervangen.
Treedt de schakelaar vanzelf in werking en valt de stroom uit, dan is er iets mis met één van de apparaten of lichten die men gebruikt. Die moeten eerst gerepareerd of vervangen worden, voordat men ze weer mag gebruiken.

Op www.meterkastcheck.nl/aardlekschakelaar-testen/ staat een filmpje hoe een aardlekschakelaar getest wordt. Daar is ook meer informatie te vinden over de veiligheid van de meterkast.

 

Categorie:
Provincie: