zaterdag, 28. oktober 2017 - 10:36 Update: 28-10-2017 10:36

'Kabinet zal referendumuitslag over aftapwet negeren'

Kabinet zal referendumuitslag over aftapwet negeren
Foto: CDA
Den Haag

In maart volgend jaar zal het referendum plaatsvinden over de zogenoemde sleepwet, maar hoe de uitslag ook zal zijn, het kabinet zal die negeren. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma in de Volkskrant.

Buma zegt: 'We hebben al afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen. Het is een rest uit het verleden. Een staartje. En ik wil dat die sleepwet doorgaat. Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum. Ik zie niet goed hoe we de uitslag moeten overnemen, terwijl we eigenlijk al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen.'

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. Voor een succesvolle aanvraag dienen 300.000 handtekeningen opgehaald te worden.

De VVD en CU blijven ook achter de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan, ongeacht de uitslag van het referendum. De VVD verwacht overigens dat een meerderheid de wet steunt. D66 wilde in de Volkskrant nog niet reageren.

Categorie:
Provincie: