woensdag, 15. november 2017 - 11:32 Update: 15-11-2017 17:03

Besluit over gaswinning in Groningen moet opnieuw

Besluit over gaswinning in Groningen moet opnieuw
Foto: Michiel Wijnberg/Milieudefensie
Den Haag/Groningen

De minister van Economische Zaken en Klimaat moet een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. Zijn eerdere besluit om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter per gasjaar te winnen, heeft hij niet goed onderbouwd.

Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (15 november 2017). Zo heeft de minister volgens de Raad het risico voor de mensen in het aardbevingsgebied niet genoeg betrokken in zijn motivering.

Hij heeft ook niet gemotiveerd waarom de leveringszekerheid als ondergrens is genomen voor de hoeveelheid te winnen gas, ondanks de onzekerheid over de gevolgen. Bovendien heeft hij niet duidelijk gemaakt welke maatregelen mogelijk zijn om de behoefte aan gas te beperken.

De minister krijgt een jaar de tijd om een nieuw, beter onderbouwd besluit te nemen. Tot die tijd ligt de gaswinning niet stil. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft in de uitspraak bepaald dat de NAM in de tussenliggende periode gas mag blijven winnen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: