dinsdag, 21. november 2017 - 9:28 Update: 21-11-2017 9:47

'Links blok' wil farmaceutische industrie aanpakken

'Links blok' wil farmaceutische industrie aanpakken
Foto: fbf
Den Haag

GroenLinks, SP en PvdA willen dat medicijnen tegen normale prijzen voor iedereen beschikbaar zijn. De drie partijen presenteren daarom vandaag een plan om de macht van de farmaceutische industrie te doorbreken. Door verschillende concrete maatregelen te nemen, schudden zij de medicijnenmarkt op.

Zo willen de partijen geen onderhandelingen meer over de ruggen van patiënten, geen torenhoge winsten voor de farmaceuten en geen schimmige onderlinge afspraken meer. Wél: een gezonde situatie waarin patiënten kunnen rekenen op de medicijnen die ze nodig hebben, fabrikanten een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt gestimuleerd.

Macht

De afgelopen weken zijn we weer pijnlijk geconfronteerd met de uitwassen van de farmaceutische industrie. De onderhandelingen rond het medicijn Orkambi lieten zien hoe patiënten door een fabrikant schaamteloos worden ingezet om hun product voor de hoofdprijs te verkopen. Dit maakt eens te meer duidelijk dat de macht van de farmaceutische industrie veel te groot is geworden. Terwijl medicijnen door ons allemaal – van premiegeld – worden betaald, doen farmaceuten er alles aan om monsterwinsten te maken.

Corinne Ellemeet (GroenLinks), Nine Kooiman (SP)  en Sharon Dijksma (PvdA) dienen daarom vandaag de initiatiefnota ‘Big Farma: niet gezond!’ in. Daarin doen zij verschillende concrete voorstellen aan de Tweede Kamer die de uitwassen van de farmaceutische industrie uitbannen.

Kleine greep top 20 plan

- Een verbod op het eindeloos verlengen van octrooien (patenten), zodat een medicijn sneller goedkoop geproduceerd kan worden.

- Een Nationaal Fonds Geneesmiddelenonderzoek, voor onafhankelijk medisch onderzoek. Onderzoeksprioriteiten worden bepaald door de overheid en niet door de farmaceuten.

- Tegengaan van belangenverstrengeling tussen arts en big farma door agressieve marketing in te dammen en het reclameverbod actief te handhaven.

- Inzetten van dwanglicenties als farmaceutische bedrijven weigeren absurd hoge prijzen te verlagen.

- Aanpassing van de mededingingswet en scherper toezicht om misbruik van macht beter te kunnen bestrijden

- Een einde maken aan ondoorzichtige prijsonderhandelingen.

Categorie:
Provincie: