maandag, 19. februari 2018 - 14:17 Update: 19-02-2018 14:21

Recordaantal huizen verkocht

Recordaantal huizen verkocht
Foto: SIM
Veldhoven

De huizenverkoop heeft in Nederland een record bereikt, met wel 66.000 woningen in het laatste kwartaal. Het CBS - Centraal Bureau voor de Statistiek - en het Kadaster hebben bevestigd dat dit het hoogste aantal ooit is, waarbij een bedrag komt kijken van bijna 18 miljard euro.

De cijfers volgens het NVM 

In de maanden oktober, november en december werd het record van het vorige kwartaal overtroffen; toen veranderden zo'n 61.000 woningen van eigenaar. Het vorige jaar werden in het laatste kwartaal zelfs minder dan 61.000 huizen verkocht aan een andere eigenaar.

Het NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, toonde aan dat het laatste kwartaal de verkopen van woningen lager waren dan het jaar ervoor, voor de allereerste keer. Bij het onderzoeken van die cijfers wordt er altijd uitgegaan van het moment dat het contract voor de verkoop van een woning ondertekend wordt. De transacties van deze woningen worden pas daarna door het Kadaster ondertekend, zodra de notaris ze inschrijft. Het CBS baseert zich op de cijfers die daaruit voortkomen. 

Een sterke daling in de verkoopprijs van huizen 

Het vorige kwartaal werden woningen voor zo'n 8 procent meer verkocht dan het jaar ervoor. De prijsstijging in Noord-Holland was het grootst, met zo'n 1,5 procent. Maar ook andere regio's, waaronder Utrecht, Zuid-Holland en Flevoland ervoeren een sterke stijging op het vlak van prijzen.

En dat zijn nu precies de regio's die het moeilijk hebben met de verkoop van huizen, volgens het Kadaster en het CBS. In Utrecht werden bijvoorbeeld meer dan 1 procent minder woningen verkocht dan het vorige jaar, en vooral in Amsterdam wordt de markt steeds kleiner. Het aanbod aan huizen die te koop zijn wordt immers steeds kleiner. In Amsterdam betaalt men voor een woning nu gemiddeld zo'n 415.000 euro.

Ook op het platteland zijn de prijzen sinds juni 2013 reeds 23 procent gestegen, maar de prijzen liggen nog steeds meer dan 3 procent onder het niveau dat in augustus 2008 werd bereikt. Bij de verbouwing van een nieuwe woning wordt daarbij vaak gebruik gemaakt van kwalitatieve en duurzame tools, zoals je die op Mtools.nl kunt vinden.

Categorie:
Provincie: