woensdag, 21. februari 2018 - 14:37 Update: 22-02-2018 8:10

Friesland stelt vaarverbod in voor ijsaangroei

 Friesland stelt vaarverbod in voor ijsaangroei, zou het dan toch.....
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leeuwarden

De provincie Friesland heeft een vaarverbod afgekondigd voor vaarten en sloten om de aangroei van ijs te bevorderen. Dit heeft de provincie Friesland woensdag bekendgemaakt.

Vaarten en sloten

'Het vaarverbod, dat geldt voor vaarten en sloten gaat in op zaterdag 24 februari om 17.00 uur', aldus de provincie. Aannemers worden verzocht om hun drijvend materiaal te verwijderen. De vaarwegen die belangrijk zijn voor de beroepsvaart vallen buiten het verbod.

Uitgezonderd

Het verbod geldt vooralsnog niet voor het Van Harinxmakanaal, de oostelijke en westelijke invaart van Leeuwarden, het verbindingskanaal bij Harlingen, De Houkesleat en industriehavens, de vaarweg naar Drachten, de vaarweg naar Heerenveen, de vaarweg naar Akkrum, tot aan het gemaal in de Djipsleat.

Elfstedenkoorts

Met het aangekondigde vaarverbod groeit ook weer een klein beetje de hoop bij de schaatsliefhebbers die een Elfstedentocht willen rijden maar of de vorst zo streng zal worden is nog maar de vraag.

Aanhoudende vorst

'Bij aanhoudende vorst kan de provincie besluiten om het vaarverbod verder uit te breiden. Het verbod betekent niet dat ijs op de vaarten en sloten sterk genoeg is om er op te schaatsen', waarschuwt de provincie.

Categorie:
Provincie: