dinsdag, 27. maart 2018 - 11:36

Voorzitter Nederland luidt noodklok Syrië in VN-Veiligheidsraad

Foto van oorlog in Syrië | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Parijs

Minister Blok van Buitenlandse Zaken luidt vandaag, als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, de noodklok over de situatie in Syrië. ‘In de afschuwelijke oorlog in Syrië lijkt elke vorm van menselijkheid verdwenen’, zegt hij.

‘Het is een conflict waar de internationale gemeenschap er niet in slaagt te voldoen aan een van de oudste normen: het beschermen van onschuldige burgers.’ Het is vandaag een maand geleden dat de VN-Veiligheidsraad de resolutie over het staakt-het-vuren in Syrië aannam. Zeven jaar geleden begon de oorlog in Syrië.

Het eerste bezoek van Blok aan de VN-Veiligheidsraad, in de Nederlandse voorzitterschapsmaand, staat in het teken van de crisis in Syrië. In de Veiligheidsraad wordt onder meer gesproken over het vervolg van Veiligheidsraadresolutie 2401 over het staakt-het-vuren. ‘De internationale gemeenschap is verdeeld over de crisis. Partijen houden zich niet aan de afspraken en onschuldige burgers zijn het slachtoffer’, aldus de bewindsman.

‘Kinderen mogen geen slachtoffer worden’

‘Ook kinderen zijn het slachtoffer’, vervolgt Blok. Tijdens zijn bezoek aan de VN zijn foto’s van Chris de Bode te zien. In samenwerking met Save the Children portretteerde de fotograaf 48 Syrische kinderen van zeven jaar; kinderen die net zo oud zijn als de oorlog. Blok: ‘Ondanks de verdeeldheid in de Veiligheidsraad, zou iedereen het er over eens moeten zijn dat kinderen geen slachtoffer mogen worden van oorlog. De kinderen op deze foto’s kennen geen vrede. Ik wil de partijen oproepen zich te houden aan het afgesproken staakt-het-vuren en het onmiddellijk  starten van een ongehinderde toegang van humanitaire hulp voor de Syriërs, voor de kinderen op deze foto’s.’

Somalië en Congo

Minister Blok zit vandaag ook de stemming voor over de verlenging van de VN-missies in Somalië en Congo. Ook hier maakte Nederland zich hard voor meer aandacht voor de menselijke kant van het conflict. ‘Een eensgezinde internationale gemeenschap kan een cruciale rol spelen in het voorkomen en stoppen van conflicten. Dat laten we zien in Somalië en Congo; dat moeten we nu ook doen in Syrië’, aldus de minister.

Categorie:
Provincie: