vrijdag, 6. april 2018 - 12:57

Twaalf jaar geëist voor schietpartij Foxhol

Twaalf jaar geëist voor schietpartij Foxhol
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Foxhol

Het OM eiste donderdag in de rechtbank in Groningen twaalf jaar gevangenisstraf tegen een 34-jarige verdachte uit Hoogezand die ervan wordt verdacht in januari 2017 de 28-jarige Dennis Bruns uit Musselkanaal te hebben doodgeschoten tijdens een drugsdeal in Foxhol.

Geen noodweer

Het OM verdenkt de verdachte ervan dat hij Bruns tijdens een uit de hand gelopen ripdeal in de rug heeft geschoten, waardoor hij komt te overlijden. De verdachte geeft tijdens verhoren aan dat het zou gaan om zelfverdediging. Het OM besloot tot een reconstructie om het verhaal van de verdachte te toetsen. Deze vond plaats in september 2017. De verdachte was daarbij aanwezig. Om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te krijgen is geschoten met echte kogels. Uit de resultaten van de reconstructie en het sectierapport is voor het OM duidelijk geworden dat het niet mogelijk is dat uit noodweer is geschoten. Als gekeken wordt naar de rechte lijn waarin de kogel in de rug is terechtgekomen, moet het slachtoffer op het moment van schieten vrijwel recht voor de verdachte hebben gestaan met zijn rug naar hem toe. Het OM vindt het scenario dat de verdachte boos was omdat hij geslagen was en de cocaïne en het valse geld geript waren en daarom met zijn wapen in de aanslag achter het slachtoffer is aangegaan, aannemelijk. Het slachtoffer probeerde weg te komen, de verdachte rende er met zijn wapen in de hand achteraan en schoot hem neer. De officier vindt doodslagbewezen en eist twaalf jaar gevangenisstraf.

Drugshandel

Vandaag eiste de officier vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen een 34-jarige verdachte uit Foxhol. Hij wordt verdacht van het voorhanden hebben van of de handel in een halve kilo cocaïne en het voorhanden hebben van vals geld. De ripdeal, waarbij Bruns later om het leven kwam, vond plaats in zijn woning. Hij had daarvoor ook de afspraken gemaakt. De verdachte ziet zijn rol in deze zaak als nihil. De officier is van mening dat als de verdachte deze afspraak niet had gemaakt, Bruns nog had geleefd. Gelet op alle omstandigheden en de ernst van de feiten, vindt de officier vijftien maanden gevangenisstraf op zijn plaats.

Eerdere veroordelingen

In september vorig jaar werden de twee mannen (uit Stadskanaal) veroordeeld die bij Dennis Bruns hoorden. Zij zijn veroordeeld tot drie en vier jaar celstraf wegens een diefstal met geweld. Het werd hen extra zwaar aangerekend dat ze op hun vlucht hun zwaargewonde vriend Bruns in hulpeloze toestand achterlieten.

Uitspraak in beide zaken is op 19 april 2018.

Categorie:
Provincie: