zaterdag, 14. april 2018 - 8:42 Update: 14-04-2018 10:21

Noorden van Groningen getroffen door zware aardbeving van 2.8

Noorden van Groningen getroffen door zware aardbeving van 2.8
Foto: KNMI
Garsthuizen

Vrijdagavond is precies om 23.31 uur in het noorden van de provincie Groningen het plaatsje Garsthuizen getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 2.8 op de schaal van Richter. Dit blijkt zaterdag uit de seismologische gegevens van het KNMI.

Zware aardbeving

Het was de eerste zware aardbeving sinds die van 8 februari 2018 waar toen Loppersum werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 2.0 op de schaal van Richter. 

Voelbaar

De kracht van de beving, die zich op een diepte van 3 kilometer voordeed, was werd door omwonenden gevoeld. Het epicentrum van de beving lag in het gebied iets ten noorden van Garsthuizen. Op dit moment is er nog niet bekend of de beving ook materiële schade heeft veroorzaakt.

Gaswinning

Volgens het KNMI is de oorzaak van deze beving te wijten aan de gaswinning in het gebied rond de gaswinningvelden in Loppersum. Minister Wiebes gaf begin februari de NAM opdracht om de gaswinning in de 5 clusters van Loppersum per direct stil te leggen.

Productie naar nul

De NAM gaf direct gehoor aan de opdracht die de Wiebes aan de NAM gaf nadat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een dag eerder minister Wiebes adviseerde om de jaarlijkse gasproductie zo snel mogelijk drastisch te verlagen van 21 naar 12 miljard kubieke meter.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: