maandag, 23. april 2018 - 18:58

'Miljoenen uit Koeweit en Saoedi-Arabië naar Nederlandse moskeeën'

Miljoenen uit Koeweit en Saoedi-Arabië naar Nederlandse moskeeën
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Tientallen islamitische organisaties hebben de afgelopen jaren geld gekregen uit Koeweit of Saoedi-Arabië. Het gaat om miljoenen euro's. Dat blijkt uit informatie die de Nederlandse overheid tot nu toe geheim heeft gehouden.

Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat ze hiermee hun fundamentalistische variant van de islam, het salafisme, exporteren naar Nederlandse gebedshuizen. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen.

In een reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Nieuwsuur weten dat het de lijsten geheim hield omdat deze zijn verkregen vanuit "diplomatiek verkeer". Het ministerie vreest dat de Golflanden niet langer vrijwillig informatie zullen delen als de lijsten openbaar worden.

Het ministerie heeft de informatie voor zichzelf gehouden om de contacten met die twee landen niet in gevaar te brengen. De informatie zou wel vertrouwelijk met de Tweede Kamer zijn gedeeld. Die vraagt al jaren om meer transparantie over buitenlandse geldstromen naar moskeeën in Nederland, omdat het ook kan leiden tot ongewenste invloed van buitenaf.