donderdag, 26. april 2018 - 20:50 Update: 26-04-2018 23:33

Rusland komt met getuigen gifgasaanval, Duitse verslaggever doet opmerkelijke uitspraken

Gifgasaanval mogelijk in scène gezet, Rusland komt met getuigen
Foto: Printscreen Youtube / Andreas Patzwahl
Den Haag

De gifgasaanval op het Syrische Douma is volgens Rusland in scène gezet.

Om deze beschuldiging kracht bij te zetten zijn de Russen met getuigen naar Den Haag gekomen. Het Westen daarentegen beschuldigt Rusland en Syrië de gifgasaanval te hebben uitgevoerd.

Russische getuigen

De Syrische getuigen landden donderdagochtend met een speciaal vliegtuig van de Russische luchtmacht op Schiphol. Een van hen is de 11-jarige Hassan Diab. Hij was al eens eerder in een reportage van de Russische tv-zender Vesti News te zien, waar hij verklaarde dat de aanval in scène zou zijn gezet door mensenrechtenorganisatie De Witte Helmen, die in gebieden van de oppositie actief is en door het Westen wordt gesteund. De 11-jarige Hassan die samen met zijn ouders is gekomen, vertelt: 'Mensen riepen op straat: ga naar het ziekenhuis. Toen we daar aankwamen, begon iemand water over me te gieten.' De jongen verklaarde verde rdat hij niets mankeerde. 

Geen gifgas

Laboranten, verzorgers en mensen die gewond in het ziekenhuis lagen, doen allemaal hun verhaal. Er werden volgens hen wel mensen binnengebracht met verstikkingsverschijnselen. Maar dat kwam door het stof van een bombardement. Niet door gifgas, aldus de getuigen. Alle getuigen zeggen dat ze uit vrije wil zijn gekomen en nu via Rusland teruggaan naar Douma.

Duitse verslaggever ZDF komt met zelfde verklaring

Het zijn niet alleen de Syrische getuigen die verklaren dat de chemische aanval in scène is gezet, ook Uli Gack, een verslaggever van de Duitse ZDF, een onderdeel van de Duitse publieke omroep, komt tot de conclusie dat de chemische aanval, die de vergeldingsactie van de VS, Engeland en Frankrijk veroorzaakte, hoogstwaarschijnlijk nep was. De zeer ervaren verslaggever interviewde talloze ooggetuigen over de gebeurtenissen op 7 april en zijn conclusie daarna was dat de chemische aanval in Douma waarschijnlijk een toneelstuk is, daarvan zijn ook veel mensen ter plaatse overtuigd.

Uli Gack rapporteert vanuit Damascus. De verklaring van de mainstream journalist werd uitgezonden in het programma Heute, dat ongeveer het meest bekende nieuwsprogramma van Duitsland is.

https://www.youtube.com/watch?v=35CUQurCXAc