vrijdag, 27. april 2018 - 18:42 Update: 27-04-2018 20:29

Aantal dashcams in auto's neemt toe maar is dit van invloed op de verzekering

Aantal dashcams in auto's neemt toe maar is dit van invloed op de verzekering
Foto: EHF
Apeldoorn

We hebben allemaal weleens de beelden gezien van de meest spectaculaire aanrijdingen en verkeersongevallen. Op televisie worden diverse programma’s uitgezonden over 'Idioten Op De Weg'. Deze beelden hebben allemaal iets gemeen: ze zijn gemaakt met een op het dashboard gemonteerde digitale camera oftewel, een dashcam.

Dashcam in Rusland verplicht

Wat daarbij opvalt is dat de meeste beelden uit Rusland komen. Dat is niet zo verwonderlijk omdat autoverzekeringsmaatschappijen het gebruik van een dashcam in de auto verplicht hebben gesteld. In Nederland is dit (nog) niet het geval, maar in de toekomst zal het gebruik van een dashcam mogelijk wel premiekorting kunnen opleveren. Een dashcam kan nu al voordeel opleveren - schrijft Centraal Beheer - doordat de schuld bij een ongeval sneller kan worden bepaald.

Reeds 100.000 auto's met dashcam in Nederland

Inmiddels rijden er al ruim 100.000 auto's in Nederland rond met een al dan niet vrijwillig door de eigenaar of bestuurder geplaatste dashcam. Daaronder bevinden zich particulieren, maar ook veel bedrijven die het extra 'oogje in het zeil' een zekerder gevoel geven. De beelden die de dashcam vastlegt kunnen immers als bewijs dienen. Bijvoorbeeld wanneer er zich een ongeval voordoet waarbij partijen over de schuldvraag lijnrecht tegenover elkaar staan. 

Juridisch aspect

Politie en justitie zijn blij dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van dashcams in het verkeer. Sterker nog, zij moedigen automobilisten aan om er een aan te schaffen. De dashcam wordt echter ook steeds vaker ingezet als juridisch wapen bij verkeersovertredingen. Het Openbaar Ministerie gaat binnenkort overleggen om te kijken hoe dashcambeelden beter kunnen worden gebruikt. Justitie overweegt een aantal voorwaarden aan opnamen te stellen, zodat zij een nog krachtiger middel kunnen worden.

Korting op autoverzekering? 

Ook verzekeraars volgen de ontwikkelingen van de opkomende dashcam met belangstelling. Enkele verzekeraars geven nu al aan dat deze een nieuwe bron van bewijsmateriaal vormt. Voor mensen die hun auto zo volledig mogelijk willen verzekeren is dit een extra stok achter de deur. Tegelijkertijd kan het ook voordeel bieden door mogelijke extra premiekorting bij het gebruik van een dashcam. Beide zijn interessante redenen om nu al na te denken over het gebruik van een dashcam.

Categorie:
Provincie: