dinsdag, 1. mei 2018 - 14:05

In hoger beroep 3,5 jaar cel voor inrijden op fietser in Geleen

In hoger beroep 3,5 jaar cel voor inrijden op fietser in Geleen
Foto: MV
Geleen

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft dinsdag een 41-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor poging tot doodslag. Hij is met zijn auto ingereden op een fietser. Deze fietser had hem kort daarvoor met een mes in de hartstreek gestoken. De celstraf is lager dan de eis, maar hoger dan de straf die de rechtbank Limburg de man eerder oplegde.

Op 28 juni 2016 had de verdachte in deze zaak een conflict met het latere slachtoffer over een auto. Het slachtoffer stak hem toen onverwacht met een mes in de borst, vlakbij het hart en vluchtte weg. Eerder dit jaar is hij daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Nadat de verdachte het mes zelf uit zijn borst had getrokken, vertrok hij in een auto naar het ziekenhuis.

File

Onderweg naar het ziekenhuis trof de verdachte op de rijksweg bij Geleen een file, waarna hij verder reed op het naast de weg gelegen fietspad. Daar zag hij de man fietsen die hem had gestoken. De verdachte reed hem van achteren aan, heeft zich verder niet om het slachtoffer bekommerd en is doorgereden naar het ziekenhuis.

Opzet

De verdediging vond dat er bij de verdachte geen sprake was van zogenoemd ‘boos opzet’. Hij was namelijk zojuist met een mes in zijn borst gestoken, verkeerde in doodsangst en wilde slechts snel naar het ziekenhuis. Hij heeft toen te hard gereden en zou daarbij het slachtoffer over het hoofd hebben gezien. Het hof ziet dit anders. Hoewel niet vaststaat dat de man het fietspad is opgereden met de intentie het slachtoffer aan te rijden, heeft hij die bedoeling wel degelijk gehad, in ieder geval vanaf het moment dat hij hem op het fietspad zag rijden. De verklaring van de bijrijder in de auto en de verklaringen die de man zelf kort na de aanrijding hebben afgelegd, wijzen namelijk op het moedwillig inrijden op het slachtoffer. Ook heeft de man niet afgeremd en is hij met aanzienlijke snelheid in een rechte lijn op het fietspad blijven rijden. Daarom vindt het hof dat hij wel met ‘boos opzet’ heeft geprobeerd het slachtoffer van het leven te beroven.

Straf

Het OM had 5 jaar gevangenisstraf geëist, het uitgangspunt voor een poging tot doodslag. Met name het feit dat de man kort voor de aanrijding door het slachtoffer met een mes in zijn borst was gestoken - met een ernstige steekwond tot gevolg - maakt dat het hof een lagere straf oplegt. Daarnaast moet de man aan het slachtoffer de kosten van de vernielde fiets betalen.

Categorie:
Provincie: