vrijdag, 4. mei 2018 - 22:24

Negatief zwemadvies voor Radioplas en Put de Omloop

Negatief zwemadvies voor Radioplas en Put de Omloop
Foto: Archief EHF
Sint Anthonis/Woudrichem

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Brabant hebben vrijdag een negatief zwemadvies afgegeven voor Radioplas in Sint Anthonis en voor Put de Omloop in Woudrichem. Dit meldt de provincie Noord-Brabant vrijdag.

Overlast en gezondheidsproblemen

De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die in heel Noord-Brabant de controles uitvoert, heeft bij de laatste inspectie van deze zwemplassen een forse bloei van blauwalgen aangetroffen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor overlast en gezondheidsproblemen.

Advies

Aangewezen zwemwaterlocaties in Brabant worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies houdt in dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar (op eigen risico) nog wel mág. Het negatief zwemadvies wordt pas ingetrokken als een structurele verbetering van de waterkwaliteit is aangetoond.

Blauwalgen

Blauwalgen komen van nature voor in het water, maar geven overlast als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Blauwalgen maken het water troebel en ze kunnen giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. Ook kan stankoverlast en vissterfte ontstaan. De belangrijkste oorzaak van blauwalgenoverlast is een grote hoeveelheid voedingsstoffen in het water.

Veilig zwemmen

Tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober 2018) kunt u veilig zwemmen op de aangewezen locaties. Die zijn te herkennen aan de provinciale borden ter plekke. De aangewezen locaties zijn te vinden op de landelijke website www.zwemwater.nl. Zwemmen op niet-aangewezen locaties wordt altijd afgeraden.

Categorie:
Provincie: