maandag, 7. mei 2018 - 16:31 Update: 07-05-2018 16:53

Vier jaar cel voor bewust inrijden op voetgangers Den Bosch

Vier jaar cel voor bewust inrijden op voetgangers Den Bosch
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

Maandag is een 19-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld voor een dubbele poging tot doodslag. 'Hij reed met zijn auto bewust in op 2 voetgangers', zo meldt de rechtbank Oost-Brabant die hem daarvoor een celstraf op van 4 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van 3 jaar heeft opgelegd.

Auto van de weg gedrukt

In september 2017 werd in ’s-Hertogenbosch een auto van de weg gedrukt door een andere weggebruiker. De dader ging ervandoor. Op het moment dat de bestuurder van de aangereden wagen aan de kant van de weg stond te bellen met de politie, kwam de verdachte van de andere rijrichting aanrijden in een auto. 

Wegspringen 

Hij reed met hoge snelheid door de middenberm en ging recht op de bestuurder en een getuige die bij hem stond, af. De bestuurder kon op tijd wegspringen, maar de getuige werd geraakt. Hij kwam op de motorkap van de auto terecht en viel daarna op de grond. De verdachte ging er met hoge snelheid vandoor. De aangereden getuige raakte zwaargewond; hij had onder meer zijn schouders uit de kom en meerdere breuken in zijn gezicht.

Dubbele poging doodslag

Volgens de rechtbank is de verdachte met hoge snelheid moedwillig en gericht ingereden op de 2 slachtoffers. Hij heeft daarbij niet geremd en is niet uitgeweken. Het ging onmiskenbaar om opzettelijke handelingen. De slachtoffers hadden dodelijk geraakt kunnen worden en volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de verdachte dit ook heeft gewild. Daarmee is er sprake van een dubbele poging tot doodslag. 

Zeer ernstige feiten

Het gaat om zeer ernstige feiten. Het is uiteindelijk niet aan de verdachte te danken dat de aanrijding niet veel erger, of zelfs fataal, is afgelopen. Hij stopte bovendien niet, maar reed met hoge snelheid door. Het zeer gewelddadige karakter van het hele voorval laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt zwaar geweld tegen anderen te gebruiken. Bij het bepalen van de straf weegt ook mee dat de verdachte in 2015 is veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling. De rechtbank legt een deels voorwaardelijke celstraf op om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan. Ook mag hij 3 jaar geen motorvoertuigen besturen.

 

Categorie:
Provincie: