donderdag, 17. mei 2018 - 16:20 Update: 17-05-2018 16:43

Ieren krijgen 13 jaar cel voor doodslag en verstoppen lijk

Ieren krijgen 13 jaar cel voor doodslag en verstoppen lijk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Twee Ierse mannen zijn donderdag in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor het in 2009 ombrengen van een toen 29-jarige man en voor het wegmaken van diens stoffelijk overschot. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bekendgemaakt.

3e verdachte

Een 3e man is veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf voor het medeplegen van het wegmaken van het lichaam, zo heeft het gerechtshof Amsterdam donderdag beslist.

Lichaamsdelen in IJ-meer

De mannen kwamen in beeld door een grootschalig politieonderzoek dat startte nadat op 24 februari 2009 in het Amsterdamse deel van het IJ-meer lichaamsdelen waren aangetroffen. Het slachtoffer is door messteken om het leven gebracht. Zijn stoffelijk overschot is vervolgens in stukken gedeeld en in een koffer en plastic vuilniszakken in het IJ-meer achtergelaten.

Eerder oordeel rechtbank

De rechtbank sprak de nu voor doodslag veroordeelde mannen een jaar geleden daarvan nog vrij en veroordeelde hen, evenals de derde man, uitsluitend voor het wegmaken van het lichaam. De 2 mannen kregen van de rechtbank 2 jaar gevangenisstraf opgelegd, de 3e man kreeg 21 maanden. Tegen die vrijspraken voor de doodslag was door het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep ingesteld.

Hogere straf

De opgelegde straf is hoger dan de eis van het OM tegen de 2 mannen. De eis van het OM was 11 jaar. Het hof acht de gevangenisstraf van 13 jaar passend gelet op de ernst van het levensdelict en op de gruwelijke wijze waarop de verdachten met het stoffelijke overschot zijn omgegaan

Categorie:
Provincie: