zaterdag, 26. mei 2018 - 19:56 Update: 29-05-2018 0:27

In Limburg meer baby's met aangeboren afwijking

In Limburg worden meer baby's met aangeboren afwijking geboren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Maastricht

Epidemioloog Luc Smits, werkzaam voor Universiteit Maastricht, luidt de noodklok, omdat in Limburg het aantal kinderen met een aangeboren afwijking een stuk hoger ligt dan in de rest van Nederland.

38 op de 1000 kinderen

Smits tegen De Limburger: 'Er moet iets spelen. Dat moeten we uitzoeken.'  Van de circa achtduizend kinderen die jaarlijks in Limburg worden geboren hebben er ongeveer 300 een aangeboren afwijking. Dat is 3,84 procent of 38 op de 1000 kinderen. Het Nederlands gemiddelde ligt op 2,84 procent. Smits: 'De eerstvolgende regio zit rond de 3 procent. Dat verschil is alarmerend.' 

Potentieel bedreigende afwijkingen

Verder zegt Smits: 'Het gaat om potentieel levensbedreigende afwijkingen of levenslange aandoeningen. Hier kun je niet stil bij zitten, hier moet iets aan gebeuren, want ieder kind verdient een goed begin.' Het gaat bij de fysieke afwijkingen vooral om het hart, de nieren, urinewegen ne genitaliën. dat zijn organen die zich in het begin van de zwangerschap ontwikkelen. Naar geestelijke afwijkingen is niet gekeken, die worden vaak pas veel later zichtbaar.

Limburg scoort op meer gezondheidslijstjes slechter

Voor Smits en zijn team van onderzoekers kwam de uitkomst van het onderzoek niet geheel onverwacht. want Limburg scoort op meer gezondheidslijstjes slechter dan de rest van Nederland.  Een deel van de bevindingen, die de periode van 2010 tot 2015 beslaan, kan Smits niet verklaren. Smits in de krant: '' We vonden een duidelijke verhoging in Parkstad, maar ook in Noord-Limburg. Van Parkstad weten we dat daar veel kinderen opgroeien in armoede en dat roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik er vaker voorkomen, ook bij aanstaande moeders. Die factoren kunnen de ontwikkeling van het embryo verstoren. De verhoging in Noord-Limburg is echt een raadsel.'

Drenthe en Groningen 

In Drenthe en Groningfen waar armoede, roken en overgewicht in vergelijkbare mate voorkomen als in Limburg, is gek genoeg het aantal aangeboren afwijkingen niet verhoogd. Smits tegen De Limburger: 'Er moet iets anders spelen bij ons. Milieufactoren misschien? Dat moeten we echt uitzoeken.' Mogelijk spelen milieufactoren een rol. Universiteit Maastricht wil het onderzoek uitbreiden en hoopt dat de provincie daarvoor geld wil vrijmaken.

Categorie:
Provincie: