dinsdag, 5. juni 2018 - 18:45 Update: 05-06-2018 18:52

OM eist 11 jaar cel tegen vrouw (60) voor moord op haar man (59)

 OM eist 11 jaar cel tegen vrouw (60) voor moord op haar man (59)
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Den Haag 11 jaar cel geëist tegen een vrouw (60) voor de moord op haar 59-jarige man. Dit meldt het OM dinsdag.

Doodgebloed

Doodgebloed op de galerij voor zijn woning, terwijl hij te redden was geweest. Dat is de treurige conclusie die de officier van justitie vanmiddag trok over de dood van een 59-jarige Hagenaar op 30 november vorig jaar in de Hemsterhuisstraat. De politie wordt op donderdag 30 november om 0.45 uur gebeld dat een man is neergestoken. Als ze aankomen bij de flat ligt de man nog altijd bebloed op de galerij, in de regen. Reanimatie en zelfs een operatie ter plekke mogen niet meer baten. De vrouw van het slachtoffer geeft aan dat zij hem heeft gestoken en wordt aangehouden.

Vier keer gestoken

Uit sectie is gebleken dat de man vier keer is gestoken en daardoor een klaplong opliep en flink bloed heeft verloren. Een klaplong hoeft op zich niet dodelijk te zijn: uit verslag van een deskundige blijkt dat het slachtoffer nog gered had kunnen worden, als er meteen hulpverlening was gekomen. De vrouw is echter eerst naar een vriendin in een naburige flat gelopen en heeft daar pas verteld wat er was gebeurd. De vriendin belde toen de politie. Daarmee waren kostbare minuten verstreken.

Ruzie

Het steekincident gebeurde na een ruzie die avond. Volgens de vrouw werd ze al jaren stelselmatig mishandeld, volgens de officier van justitie zijn daarvoor wel aanwijzingen maar geen hard bewijs. Duidelijk is wel dat beiden die bewuste dag en avond al flink hadden gedronken, en dat de vrouw bij de ruzie die avond hard in haar neus werd gebeten. 

'Ben er klaar mee'

'Nu ga ik er een eind aan maken, ik ben er klaar mee', zou ze toen gedacht hebben. Daarna is ze het mes uit de keuken gaan halen. Daarmee staat volgens de officier van justitie de voorbedachte raad vast en is dus sprake van moord. Daarbij zou de vrouw later in de gevangenis hebben verklaard: 'Ik ben zo blij dat ik hem dood heb gemaakt. Ik kon niet meer.'

Voor eigen rechter gespeeld

De officier van justitie zei daarover: 'Vaak is het genoeg om met hulpverleners aan de relatie en de problemen te werken. Die stap heeft de verdachte overgeslagen. Zij heeft er niet voor gekozen bij hem weg te gaan, zij heeft er niet voor gekozen om van hem te scheiden, zij heeft er niet voor gekozen om aangifte te doen. Zij heeft voor eigen rechter gespeeld op de meest ingrijpende manier denkbaar.'

Categorie:
Provincie: