donderdag, 7. juni 2018 - 9:05 Update: 07-06-2018 9:10

Schurft rukt op in studentensteden

Schurft rukt op in studentensteden
Foto: RIVM
Groningen

In een aantal studentensteden neemt het aantal meldingen van schurft toe. Vooral onder studenten zijn de klachten groot, zo stelt de GGD.

Scabiës of schurft is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Dit beestje is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes oppervlakkig in de huid en legt daar haar eitjes. Een van de belangrijkste klachten bij scabiës is jeuk door een allergische reactie op de mijt. Scabiës gaat niet vanzelf over. Gerichte behandeling is daarom belangrijk. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en anderen besmet raken.

De GGD Hollands Midden is bezig met het opzetten van een onderzoek naar de risicofactoren van de overdracht van schurft (scabiës) onder Leidse studenten. Ook wordt onderzocht hoe vaak scabiës voorkomt.

Besmetting

Besmetting kan plaatsvinden door langdurig (15 minuten of langer) of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. Zoals bij lichamelijke verzorging, seksueel contact of door gezamenlijk gebruik van bed, kleding, verkleedkleren en knuffelbeesten. Iemand met schurft is besmettelijk zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid aanwezig zijn. 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):