donderdag, 7. juni 2018 - 14:27

Gevangenisstraf geëist tegen verdachte dodelijk verkeersongeval Plataanlaan

Gevangenisstraf geëist tegen verdachte dodelijk verkeersongeval Plataanlaan
Groningen

Het Openbaar Ministerie eist 48 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen een 47-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval, waarbij een mede-inzittende om het leven kwam en twee andere mede-inzittenden gewond raakten. Een van hen heeft blijvend letsel opgelopen. Het OM vindt dat doodslag en poging doodslag te bewijzen is.

Op 5 november 2016 zou verdachte na een voetbalwedstrijd in Frieschepalen zijn meegereden in een bestelbus naar Groningen. Omdat verdachte op een bepaald moment wilde uitstappen maar de bestuurder niet stopte, zou verdachte tijdens het rijden aan de handrem hebben getrokken. Daardoor slipte de bus en botste vervolgens tegen een of meer pijlers van het spoorwegviaduct aan de Plantaanlaan. Twee inzittenden worden door de klap uit de auto geslingerd. De 35-jarige Daniel Postema komt om het leven. Een andere inzittende raakt zwaar gewond en een derde raakt licht gewond.

De officier van justitie is van mening dat doodslag en poging doodslag te bewijzen is. De verdenking doodslag houdt in dat verdachte wordt verweten dat hij opzettelijk Daniel Postema van het leven heeft beroofd. Bij de anderen is er sprake van een poging daartoe. Het OM gaat er van uit dat de verdachte niet écht de bedoeling had om de slachtoffers van het leven te beroven, maar dat verdachte heel bewust het risico heeft genomen dat door zijn handelen mensen zouden kunnen overlijden.

Het is algemeen bekend dat je een groot risico neemt als je met een hoge snelheid aan de handrem van een rijdende auto trekt. De kans dat je daarmee de controle over de auto verliest is groot. En volgens het OM moest de verdachte zich bewust zijn geweest van de  risico’s van zijn zo overduidelijk gevaarlijk handelen. Toch heeft hij de handeling verricht, met de noodlottige afloop tot gevolg.

Het OM is zich ervan bewust dat deze zaak slechts verliezers kent en dat verdachte de rest van zijn leven zal moeten leven met het verwijt dat hem wordt gemaakt. Maar door zijn handelen is aan de nabestaanden van het slachtoffer en aan de andere slachtoffers en hun familie onherstelbaar leed toegebracht. Dit wordt verdachte zwaar aangerekend. Het OM vindt een gevangenisstraf van 48 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie jaren op zijn plaats.

De uitspraak is op donderdag 21 juni 2018.

Categorie:
Provincie: