dinsdag, 12. juni 2018 - 11:11 Update: 12-06-2018 11:16

Politie houdt acht verdachten van reeks woninginbraken en diefstallen aan

Politie houdt acht verdachten van woninginbraken en diefstallen aan
Foto: FlashphotoNL
Rotterdam

De politie van Rotterdam heeft in een langdurig en omvangrijk onderzoek acht verdachten aan en denken zo minstens tien inbraken in Rotterdam-Zuid te hebben opgelost. Een uur nadat een jongen voor duizenden euro’s aan sieraden roofde in Rotterdam-Zuid, verkochten de leden hun buit al bij een opkoper.

In Zuidwijk en Pendrecht was in maart een piek in woninginbraken. De politie begon een uitgebreid onderzoek naar de daders.

Gedurende het onderzoek werden lokmiddelen ingezet en surveilleerden agenten herkenbaar en onherkenbaar op verschillende plekken in de twee wijken. Zo kregen ze zicht op een groep jongeren uit de omgeving. Bij het volgen van één van hen zagen de agenten in burger dat een andere dief inbrak in een auto. Hij werd direct aangehouden.

Begin april was er wéér een inbraak in een woning in Pendrecht. Een grote verzameling sieraden met een waarde van duizenden euro’s werd buit gemaakt. Het onderzoek leidde naar een opkoper die zaken had gedaan met één van de verdachten.

Bij een opkoper in Rotterdam-Centrum werden inderdaad een groot aantal van de gestolen sieraden aangetroffen. Ze bleken een uur na de inbraak al te zijn aangeboden door de jongeman. Op camerabeelden bleek hij in gezelschap van een andere jongen te zijn. 

Zo kwam het onderzoek in een stroomversnelling. De officier van justitie gaf toestemming om deze twee verdachten buiten heterdaad aan te houden en spoed doorzoekingen in hun woningen te doen. Daar werden verschillende gestolen goederen aangetroffen. Bij de inbraken werden vooral televisies, telefoons en sieraden buitgemaakt.

Tussen begin mei en begin juni zijn nog vijf verdachten in de leeftijd van 17 tot en met 24 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van minstens tien inbraken, een auto-inbraak en diefstal van een fiets.

Sinds de jongens zijn aangehouden is er een sterke daling te zien van het aantal inbraken in deze twee wijken.

Veel sieraden zijn in dit onderzoek teruggevonden. Mede doordat burgers foto’s hadden gemaakt van hun kostbare bezittingen. Dat was in dit onderzoek van grote meerwaarde.

Categorie:
Provincie: