dinsdag, 12. juni 2018 - 17:11

Tweede Kamer stemt in met wetten MH17-rechtszaak

Tweede Kamer stemt in met wetten MH17-rechtszaak
Den Haag

De wetsvoorstellen die berechting van verdachten van het veroorzaken van de ramp met vlucht MH17 in Nederland mogelijk maken, zijn door de Tweede Kamer aanvaard. Alle partijen steunden de wetsvoorstellen, die betrekking hebben op het verdrag voor internationale, juridische samenwerking dat Nederland en Oekraïne in juli 2017 sloten.

Het verdrag was nodig in het kader van de beslissing van de landen Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland – die samenwerken in het Joint Investigation Team (JIT) – om vervolging en berechting in Nederland, volgens de Nederlandse wet, plaats te laten vinden. Het OM heeft nog geen personen in staat van beschuldiging gesteld.

Bepalingen

De wetten bevatten een aantal bepalingen die te maken hebben met de unieke aard van een MH17-rechtszaak. Vanwege het internationale karakter kan de rechter bijvoorbeeld toestaan dat bepaalde onderdelen van het strafproces in het Engels worden gevoerd, zoals de uitoefening van het spreekrecht door buitenlandse nabestaanden. Verder wordt er bij hoge uitzondering afgeweken van het aanwezigheidsrecht van de verdachte. In plaats van het uitgangspunt dat de verdachte bij zijn berechting fysiek aanwezig is, kan er gebruik worden gemaakt van videoconferentie. De verdachte neemt dan op afstand vanuit het buitenland deel aan het strafproces.

Strafproces

De wetsvoorstellen voor een strafproces tegen verdachten van het veroorzaken van de ramp met vlucht MH17, staan volledig los van de aankondiging van de Nederlandse en Australische regering om Rusland aansprakelijk te stellen op basis van het internationaal recht.

Categorie:
Provincie: