dinsdag, 17. juli 2018 - 16:47

Defensie schaft 4 onbemande MQ-9 Reapers aan

Defensie schaft 4 onbemande MQ-9 Reapers aan
Foto: Min. Defensie
Leeuwarden

Defensie heeft een overeenkomst getekend met de Verenigde Staten voor de aanschaf van 4 MQ-9 Reapers. De ondertekening vond dinsdag plaats tijdens de Farnborough International Airshow in Engeland. In 2015 werd de aanschaf nog uitgesteld, maar dankzij het extra geld van dit kabinet kunnen de toestellen alsnog worden gekocht. De verwachting is dat de Reapers vanaf de zomer van 2020 naar Nederland komen.

De MQ-9 Reaper is een zogenoemde MALE UAV (medium altitude long endurance unmanned aerial vehicle). Dit onbemande vliegtuig kan 24 uur per dag tot circa 13 kilometer hoogte en overal ter wereld worden ingezet.

Wereldwijd inzetbaar

De toestellen zijn wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende (observatie)missies. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor inlichtingenproducten die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan militaire missies. Ook kan het gaan om humanitaire operaties of steunverlening aan civiele autoriteiten.

Met de overeenkomst zijn niet alleen de toestellen gemoeid, maar ook sensoren als camera’s en grondstations. Een MALE UAV-systeem bestaat uit 4 toestellen en 4 grondstations. Hiervan zijn 2 grondstations nodig voor vluchten vanaf de thuisbasis en 2 voor het opstijgen en landen vanaf een inzetlocatie. Contact tussen de verschillende onderdelen van het systeem gebeurt per satellietverbinding.

De Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron dat opnieuw wordt geactiveerd en gaat opereren vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: