vrijdag, 17. augustus 2018 - 12:02

Helft Nederlanders heeft last van vakantiedip

Helft Nederlanders heeft last van vakantiedip
Foto: fbf
Hilversum

De meeste mensen in het zuiden van Nederland vieren vandaag de laatste vakantiedag. Voor hen begint maandag het gewone leven weer. Sommige mensen schieten hiervan behoorlijk in de stress.

De helft van de Nederlanders zou last hebben van een zogenoemde vakantiedip, zo meldt de NOS in een interview met ArboNed.

Jan Machek van ArboNed: "Het is geen officiële diagnose die gesteld wordt. Je zou kunnen zeggen dat iedereen die meer dan gemiddeld opziet tegen die eerste maandag na de vakantie, meer dus dan tegen een normale maandag, last heeft van een dip na de vakantieperiode."

Hoe ziet zo'n dip er dan uit? Machek: "Je kunt het vergelijken met een milde rouwreactie. Daar hoort wat somberheid bij. Aan de andere kant is er juist de stressreactie, het opzien tegen iets wat ongemak geeft of waar je ongemak van verwacht. Dat kan zijn hoofdpijn, prikkelbaarheid en slaapklachten door bijvoorbeeld piekeren."

Tip: laat uw werk goed achter

De ultieme tip van Machek tegen een vakantiedip? "Je doet er goed aan om nog voor je vakantie echt begint, je werk goed achter te laten. Laat dus geen rampdossiers liggen en draag je werkzaamheden op tijd over. Neem je tijd om af te ronden. Dat betekent: je afwezigheidsassistent inschakelen en je telefoon doorschakelen."

Categorie:
Provincie: