maandag, 3. september 2018 - 15:38 Update: 03-09-2018 16:13

Celstraf voor Franse taxichauffeur na binnensmokkelen 3 illegalen

Celstraf voor Franse taxichauffeur na binnensmokkelen 3 illegalen
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Liessel

Maandag is een 45-jarige Franse taxichauffeur door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 278 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. 'Hij smokkelde 3 illegale vreemdelingen Nederland binnen', zo laat de rechtbank in Den Bosch maandag weten.

Taxibusje

De verdachte bracht in mei van dit jaar enkele personen met zijn taxibusje naar een bosgebied in Liessel. Hij kreeg hiervoor een vergoeding van 1.200 euro. In het betreffende bosgebied werd door de politie een groep illegalen aangetroffen. Drie van hen herkenden de verdachte als zijn passagiers. 

Illegaal

De rechtbank oordeelt dat de verdachte op z'n minst ernstige redenen had te vermoeden dat de drie - kort gezegd - illegaal waren. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor mensensmokkel. De man wordt vrijgesproken van het vervoeren van andere illegalen. Volgens de rechtbank valt op basis van het dossier niet vast te stellen welke andere personen in het busje van de verdachte hebben gezeten.

Grof geld verdiend

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat mensensmokkel een ernstige inbreuk maakt op de rechtsorde en in de samenleving grote onrust veroorzaakt. Een dergelijk delict ondermijnt niet alleen het overheidsbeleid voor de bestrijding van illegaal verblijf en illegale toegang tot ons en andere Europese landen, maar draagt ook bij aan het in stand houden van een illegaal circuit. Bovendien wordt over de rug van meestal kwetsbare personen grof geld verdiend aan dit soort praktijken, die vaak gepaard gaan met mensonterende omstandigheden. 

1.200,- euro

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij uit puur financieel gewin een bijdrage leverde aan deze verwerpelijke praktijken. In matigende zin weegt onder meer mee dat dat hij een ondergeschikte rol bij de mensensmokkel had en dat hij een blanco strafblad heeft in Nederland en Frankrijk. De 1.200,- euro die de verdachte kreeg voor het vervoeren van de illegalen, is in beslag genomen en krijgt hij niet terug.

Categorie:
Provincie: