zaterdag, 15. september 2018 - 19:28 Update: 16-09-2018 10:17

Grote brand Urbanuskerk Amstelveen onder controle

Brandweer rukt uit voor grote brand in kerk Amstelveen
Foto: fbf
Brandweer rukt uit voor grote brand in Urbanuskerk Amstelveen
Foto: fbf
Brandweer rukt uit voor grote brand in kerk Amstelveen
Foto: fbf
Amstelveen

De grote uitslaande brand die woedde in de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen was zaterdagavond rond 23.30 uur onder controle. De brandweer is nog wel bezig met nablussen.

Groot deel kerk verloren gegaan

De brandweer laat weten dat bewoners van twee woningen vanavond nog niet terug konden naar huis. Volgens een redacteur ter plaatse is een groot deel van de kerk verloren gegaan. De toren heeft niet in brand gestaan. Volgens ooggetuigen had de brandweer moeite om waterpunten te vinden om de brand te blussen, waardoor het volgens die getuigen langer duurder voor het blussen kon beginnen. De net gerestaureerde Sint-Urbanuskerk was ook net een paar maanden weer open. Er heerst dan ook grote verslagenheid en verdriet.  

Uitslaande brand

De brandweer was zaterdagavond uitgerukt voor een zeer grote brand in de kerk aan de Noorddammerlaan in Amstelveen. Dit meldde brandweer Amsterdam-Amstelland zaterdagavond. De brand was erg groot en de vlammen sloegen op diverse plaatsen uit het dak van de kerk. Het was eerst nog onduidelijk of er zich personen in de kerk bevonden toen de brand uitbrak maar de brandweeer kreeg van de pastoor de bevestiging dat er niemand in de kerk aanwezig was. Omwonenden kregen het advies om ramen en deuren gesloten te houden vanwege de rookontwikkeling. Mensen die dichtbij de kerk wonen, werden geëvacueerd en ergens anders opgevangen.

Gerenoveerd

De Sint Urbanuskerk is in 1888 gebouwd en onlangs compleet gerenoveerd. Het voor Bovenkerk en Amstelveen markante gebouw staat op de Rijksmonumentenlijst. Zo als het zich nu laat aanzien moet een groot deel van kerk als verloren worden beschouwd, mogelijk kan de kerktoren nog wel worden gered door de brandweer. Die probeerde met waterstralen de kerktoren te beschermen voor de vlammen. 

Openingsconcert kerkorgel

Voor zondag 16 september stond een openingsconcert gepland nadat het Jules Anneessens orgel ook compleet was gerestaureerd en weer bespeelbaar gemaakt. De stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus heeft er voor gezorgd dat de kerk en het kerkorgel weer konden worden gerestaureerd. Het is op dit moment nog maar de vraag of de kerk ooit weer in volle glorie te bewonderen zal zijn aangezien de brand zeer grote schade heeft veroorzaakt.

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):