maandag, 24. september 2018 - 14:26 Update: 24-09-2018 20:10

Rechter Wabeke dient verzoek in om terugtrekking in Tabakszaak

Rechter Wabeke dient verzoek in om terugtrekking in Tabakszaak
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Rechter van het gerechtshof Den Haag, Mr. Jan Wolter Wabeke heeft een verzoek ingediend om zich te mogen terugtrekken (verschonen) als raadsheer in de art. 12 sv zaak over de zogenoemde tabakszaak. Dit meldt het gerechtshof maandagmiddag.

Art. 12 sv procedure

Diverse partijen zijn deze art. 12 sv procedure gestart bij het gerechtshof Den Haag om het Openbaar Ministerie opdracht tot vervolging van de tabaksindustrie te geven. De tabaksindustrie zou naar het oordeel van deze partijen sigaretten bewust verslavend hebben gemaakt.

'Vooringenomen'

De advocaat van de klagers heeft om terugtrekking door deze raadsheer gevraagd, omdat hij naar hun mening vooringenomen zou zijn. Ze heeft vernomen dat hij zich tijdens een privé-aangelegenheid uitgelaten zou hebben over de eigen verantwoordelijkheid van rokers. Wabeke zou ‘op een neerbuigende toon’ hebben gezegd  dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid is'.

Nieuwe raadsheer

De verschoningskamer van het gerechtshof behandelt vandaag nog het verzoek van de raadsheer. Het gerechtshof maakt de beslissing van de verschoningskamer bekend en kan op dat moment meer toelichting geven. Mocht het verschoningsverzoek toegewezen worden, gaat een nieuwe raadsheer deel uitmaken van de meervoudige bezetting om de zaak te behandelen. De procedure loopt naar verwachting hierdoor geen vertraging op. De zitting, waarin partijen gehoord worden, vindt aanstaande woensdag plaats. Deze zitting is, zoals vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering, niet openbaar.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):