woensdag, 3. oktober 2018 - 14:49 Update: 03-10-2018 21:26

Alle 7 terrorismeverdachten blijven twee weken langer vast

Alle 7 terrorismeverdachten blijven twee weken langer vast
Foto: Politie Landelijke Eenheid
Arnhem

Woensdag heeft de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam de bewaring bevolen van de zeven terrorismeverdachten, die vorige week zijn aangehouden. 'De verdachten zijn voor twee weken in bewaring gesteld.', zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten.

Voorbereiding grote aanslag

'De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag en deelname aan een terroristische organisatie', aldus het OM. Zij zijn vorige week aangehouden in een maandenlang strafrechtelijk onderzoek, dat begon met informatie van de AIVD.

100 kilo kunstmest, bomvesten en AK47's 

Bij de huiszoekingen is toen onder andere 100 kilo kunstmest aangetroffen waarmee een grote autobom kan worden gemaakt en er werden ook handvuurwapens aangetroffen. Het strafrechtelijk onderzoek heeft door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht gegeven op de voorbereidingen door de verdachten. Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan.

Autobommen

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

Categorie:
Provincie: