zaterdag, 27. oktober 2018 - 10:51 Update: 27-10-2018 10:58

Tbs voor psychotische man na doodrijden fietser

Tbs voor psychotische man na doodrijden fietser
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Eindhoven

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Eindhoven, die als dagenlang in een psychose verkeerde toen hij in april van dit jaar een fietser doodreed in Eindhoven, volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en ontslaat hem van alle rechtsvervolging. 'Wel krijgt de man hij tbs', zo heeft de rechtbank bekendgemaakt.

Versneld

De verdachte reed op de Rielsedijk in Eindhoven met zijn auto van achteren in op een fietser, die daardoor kwam te overlijden. Volgens de rechtbank blijkt uit getuigenverklaringen en een verkeersongevallenanalyse dat de verdachte vrij zicht had, dat hij vóór de aanrijding versnelde naar zo’n 56,6 km/u (waar slechts 30 km/u was toegestaan) en pas afremde na de aanrijding. Op basis hiervan oordeelt de rechtbank dat er sprake is van opzettelijk handelen en daarmee van doodslag.

Onherstelbaar leed

De rechtbank oordeelt dat de nabestaanden van de fietser onherstelbaar leed is aangedaan. Zij moeten verder leven zonder hun dierbare, nadat hij totaal onverwacht kwam te overlijden. De rechtbank beseft dat dit een zeer ingrijpende gebeurtenis is. Bovendien veroorzaakte deze zaak veel maatschappelijke beroering en gevoelens van ontzetting en onveiligheid. Op klaarlichte dag werd immers een willekeurige fietser het slachtoffer van een dodelijke aanrijding. De aanrijding is door meerdere getuigen gezien of gehoord en uit hun verklaringen blijkt dat het incident diepe indruk op hen gemaakt heeft.

Schizofrenie

Een psycholoog en een psychiater onderzochten de verdachte en concludeerden dat hij lijdt aan schizofrenie. Nadat zijn ouders met vakantie gingen, waardoor een beschermende factor wegviel, raakte hij in een psychose. De man zag geen mogelijkheid zijn gevoelens en angsten te uiten en zijn realiteitszin kwam in de loop van de week steeds verder onder druk te staan. 

Nichtje

Op de bewuste dag zou een stem tegen de man hebben gezegd dat de fietser zijn nichtje iets ergs aan zou doen en dat hij hem daarom moest aanrijden. De man volgde het bevel van de stem op omdat hij volstrekt geen onderscheid meer kon maken tussen de werkelijkheid en zijn paranoïde psychotische denkbeelden en voorstellingen.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank beschouwt hem, gelet op de adviezen van de psycholoog en de psychiater, als volledig ontoerekeningsvatbaar. Dit betekent dat hij niet strafbaar is voor het delict. Volgens de deskundigen is er sprake van een ernstige psychische stoornis bij de verdachte en is er een grote kans op herhaling als hij niet intensief en langdurig wordt behandeld binnen een gedwongen kader. Daarom legt de rechtbank ter bescherming van de samenleving en om de verdachte de noodzakelijke behandeling te laten ondergaan de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging op.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):