donderdag, 8. november 2018 - 17:56

OM eist maximum taakstraf in mishandelingszaak Vindicat

OM eist maximum taakstraf in mishandelingszaak Vindicat
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf geëist van 240 uur. Daarnaast eiste de advocaat-generaal een gevangenisstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, tegen een 25-jarige man. Dit met een proeftijd van twee jaar. Daarmee sluit het OM aan bij het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland van 9 november 2017. Een vonnis waartegen verdachte in hoger beroep ging.

Verdachte wordt vervolgd voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een aspirant-lid van de Groningse studentenverenging Vindicat. Vanwege een ‘persoonlijk akkefietje’ werd het slachtoffer opgeroepen door verdachte. Dat deed hij in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Cock (Commissie overdracht corps kennis) binnen Vindicat; hij wilde het slachtoffer ‘mores leren’.

Nare gevolgen

“Mores leren. Sinds deze zaak heeft die term voor mij een andere betekenis gekregen dat die welke ik in mijn studententijd geleerd heb”, opende de advocaat-generaal haar verhaal op de zitting. “Mores leren betekende dat je als aspirant-lid van oudejaars leerde welke gewoonten en regels in de studentenvereniging golden. Maar nooit met geweld. En dat deed verdachte wel. Met heel nare gevolgen voor het slachtoffer.”

Hoofdletsel

Een schedelbasisfractuur was volgens de rechtbank en de advocaat-generaal het gevolg van het handelen van verdachte. Terwijl het slachtoffer op de buik lag heeft verdachte op zijn hoofd gestaan. Dat heeft geleid tot zwaar lichamelijk letsel. Iets waar het slachtoffer tot op de dag van vandaag last van heeft.

Hoger beroep

In het hoger beroep heeft de verdediging onder meer aangegeven dat er geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel. Daarnaast zou er geen verband zijn tussen het handelen van de verdachte en het letsel van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie ziet dit anders en acht net als de rechtbank zwaar lichamelijk letsel bewezen.

Passende straf

Een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf vindt de advocaat-generaal in deze zaak op zijn plaats. “Deze straf is passend. Niet alleen om de ernst van het feit te benadrukken, maar ook om verdachte te weerhouden van strafbaar wangedrag.”

Het gerechtshof in Leeuwarden doet om 22 november om 13:30 uur uitspraak.

Categorie:
Provincie: