vrijdag, 4. januari 2019 - 9:02 Update: 04-01-2019 14:05

Militairen beginnen met stranden op te ruimen

Militairen beginnen met stranden op te ruimen
Foto: Min. Defensie
Terschelling

Militairen helpen vanaf vandaag met het opruimen van de vervuilde stranden op de Waddeneilanden. Zo’n 100 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte worden ingezet. Dit gebeurt op verzoek van de burgemeesters van Schiermonnikoog en Terschelling. Voor de inzet, die waarschijnlijk twee dagen duurt, zijn militairen teruggeroepen van hun kerstverlof. Mogelijk vertrekken zij vanavond al naar de Waddeneilanden.

Defensiepersoneel gestationeerd op het militaire oefenterrein ‘de Vliehors’ op Vlieland, helpt al sinds woensdag bij het opruimen van de stranden op het eiland. Zij gebruiken daarbij ook hun shovel en een kiepauto.

270 zeecontainers overboord

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum 270 zeecontainers. De containers en hun inhoud spoelen momenteel aan in het waddengebied en zorgen voor veel rommel en vervuiling. Het gaat om de meest uiteenlopende spullen: van speelgoed en meubels, tot koelkasten en automaterialen. De lokale autoriteiten hebben niet voldoende capaciteit om de vervuiling op te ruimen.

De krijgsmacht heeft altijd ruim 4.000 militairen paraat staan voor inzet bij ernstige calamiteiten in het koninkrijk. Het gaat om specialistische capaciteiten, zoals de Explosieven Opruimingsdienst en drones. Maar ook om militairen voor het bewaken van een gebied, transportsteun of hand- en spandiensten zoals het opruimen van stranden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: