donderdag, 17. januari 2019 - 10:03 Update: 17-01-2019 10:31

Politie brengt weer nieuwe coldcasekalender uit

Politie brengt weer nieuwe coldcasekalender uit
Foto: Politie
Driebergen

Voor het derde jaar op rij brengt de politie in 2019 een nieuwe coldcasekalender uit. 'Rechercheurs brengen daarmee langlopende zaken opnieuw onder de aandacht, hopend op een doorbraak', zo laat de politie donderdag weten.

Coldcasekalender 2019

De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. Ook dit jaar bevat de coldcasekalender een breed palet aan politiezaken, van onopgeloste moorden en doodslagen tot vermissingszaken en onbekende doden. De oudste zaak op de kalender van 2019 is de vermissing van de Amsterdamse Alwin Sterk uit 1972.

Op de kaart

‘Na de eerste kalender verdubbelde het aantal tips’, vertelt Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases. ‘We hebben het onderwerp hiermee echt op de kaart gezet. Dat doen we voor de nabestaanden. Tegen hen zeggen we: als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los. Ook oude zaken verdienen aandacht.’

Tips

Soms leidt die aandacht tot nieuwe tips. Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcasekalender. Veertig daarvan bleken bruikbaar. In dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

Verspreiding

De kalender wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat onder (ex)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden via de themapagina over cold cases op de website van de politie. Daar staat ook informatie over tientallen andere cold cases.

Link naar de Coldcasekalender 2019

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: