vrijdag, 1. maart 2019 - 8:28 Update: 01-03-2019 14:09

VEH: Gemeentelijke woonlasten dit jaar plaatselijk flink hoger

VEH: Gemeentelijke woonlasten dit jaar plaatselijk flink hoger
Foto: PX
Amersfoort

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 3,4% hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4%. Omdat iedere gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt zijn de lokale verschillen in woonlasten groot.

De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5% fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10%.

Dat kan inwoners flink raken in hun portemonnee. In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld € 106 hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim € 90 omhoog en met vergelijkbare bedragen in Ouder Amstel, West Betuwe en Sint Oedenrode. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar € 65 meer aan hun gemeente.

Afvalstoffenheffing grootste prijsopdrijver

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld € 1.330 en dat is ruim € 200 meer dan vorig jaar. Wonen in Bloemendaal  is hiermee bijna twee keer zo duur als de gemiddelde Nederlandse gemeente, waar de woonlasten € 774 bedragen. Landelijk gemiddeld stijgen de woonlasten met gemiddeld € 25 ten opzichte van vorig jaar.

Bijzonder is Giessenlanden (per 1 januari met Molenwaard gefuseerd in de gemeente Molenlanden). Hier betalen huishoudens dit jaar ruim € 160 meer. Dat komt doordat de gemeente een eerdere korting schrapt en omdat ook hier de afvalstoffenheffing flink stijgt.

Uitzonderingen op de regel

Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de woonlasten in 26 gemeenten dalen, ondanks de vaak hogere afvalstoffenheffing. Voor huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel betekent dit dat de rekening van hun gemeente dit jaar gemiddeld € 30 lager uitvalt.


 

Categorie:
Provincie: