dinsdag, 4. juni 2019 - 10:02

Bekentenis in cold case-zaak door omstreden undercover methode

Foto van Patrick van Dillenburg
Amsterdam

Om het cold case-onderzoek naar de verdwijning van Patrick van Dillenburg een handje te ‘helpen’, heeft de politie de omstreden undercover-methode ‘Mr Big’ ingezet. Dit meldt EenVandaag op basis van het strafdossier.

Met de ‘Mr Big’ methode wordt er door infiltranten van de politie een crimineel netwerk om de verdachte heen gecreëerd. Op deze wijze proberen ze een verdachte tot een bekentenis te verleiden. Hierdoor biechtte verdachte Ad K. de moord op Patrick van Dillenburg op. Deze bekentenis deed hij in de veronderstelling dat hij een hoop geld zou krijgen. Hij deed alleen de bekentenis tegen een undercoveragent.

Ad K. zegt tegenover EenVandaag dat hij absoluut niet de moordenaar is van Patrick van Dillenburg. ‘Ik heb hem absoluut niet vermoord. Ik zit onschuldig vast voor een moord die nooit heeft plaatsgevonden. Ik heb die undercoveragenten gewoon een broodje aap verkocht’, aldus K.

K: ‘Undercoveragent Patrick deed zich voor als een grote crimineel die handelde in vals geld. Maar hij wilde alleen met mij werken als ik hem kon bewijzen dat ik een bikkelharde man was.’