woensdag, 17. juli 2019 - 17:00 Update: 17-07-2019 17:01

FastNL houdt door Turkije gezochte veroordeelde 36-jarige Turk aan

aanhouding-verdachte-agenten
Foto: Politie
Almere

Maandagochtend heeft het speciale team van de politie en OM dat zich bezighoudt met de opsporing van mensen die zijn veroordeeld en nog een straf moeten uitzitten, FastNL, een door Turkije gezochte man aangehouden. 'De man was aan het werk in een bedrijf in Almere', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

13 jaar celstraf tegoed

De 36-jarige Turk werd in 2013 aangehouden op het vliegveld van Istanbul. Hij probeerde uit te reizen met 6 kilo cocaïne en bijna 50 kilo aan XTC. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar maar wist Turkije te ontvluchten. Waarschijnlijk heeft hij de afgelopen jaren doorgebracht in Zweden en Nederland, zo denkt FastNL. De man zit vast en de uitleveringsprocedure loopt.

Zaken overgedragen aan Turkije

Onder leiding van de officier van justitie van het Landelijk Parket die verantwoordelijk is voor FastNL en de executie van straffen van voortvluchtigen, zijn de afgelopen jaren naar Turkije gevluchte veroordeelden opgespoord. De uitvoering van de straf is overgedragen aan de Turkse autoriteiten, en deze mensen zitten inmiddels in een Turkse cel. 

Bij verstek

Bekende voorbeelden zijn de man die in Nederland bij verstek tot 18 jaar veroordeeld werd voor moord, en een man die door de rechtbank werd vrijgesproken maar in hoger beroep door het Hof werd veroordeeld tot 21 jaar cel.

Categorie:
Provincie: