donderdag, 18. juli 2019 - 18:39 Update: 18-07-2019 18:53

OM eist 5 jaar celstraf voor invoer tientallen vuurwapens

vuurwapens-magazijn
Foto: Politie Rotterdam-Rijnmond
Rotterdam/Tiel

Gemiddeld kijken elke dag in Nederland vijf mensen in de loop van een vuurwapen, en er wordt elke dag wel een operatie uitgevoerd naar aanleiding van een of meer schotwonden. Een 38-jarige man uit Tiel die wordt verdacht van de invoer van zeker 88 vuurwapens vanuit Slowakije moet, als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt, dan ook 5 jaar de cel in. De zaak werd donderdag behandeld door de rechtbank Rotterdam.

Zeker 88 vuurwapens ingevoerd

De Tielenaar werd in januari met 12 vuurwapens aangehouden op de A15. Uit het onderzoek en ook uit de verklaring van de man zelf is inmiddels gebleken dat hij zeker 88 wapens heeft ingevoerd. Weliswaar waren deze vuurwapens omgebouwd naar een kleiner kaliber, maar door de loop te vervangen was het “een fluitje van een cent” om er munitie van een regulier kaliber mee te verschieten.

Slowakije-lijn

De man haalde de wapens uit Slowakije waar wapens van dit kaliber vrij verkrijgbaar zijn. Hij heeft toegegeven dat hij ze voor iemand anders invoerde, maar wil niet zeggen voor wie. Ook was hij zich ervan bewust dat er strafbare feiten met de wapens zouden worden gepleegd.

100,- euro per wapen

Vuurwapens die via de zogenoemde ‘Slowakije-lijn’ worden aangevoerd worden met grote regelmaat aangetroffen bij liquidaties, afpersingen, criminele motorbendes en terroristische aanslagen, zo zei de officier van justitie. Hij noemde het stuitend dat de verdachte incalculeerde dat ze gebruikt zouden worden bij ernstige strafbare feiten en zelf alleen ging voor eigen gewin. Per aangevoerd wapen zou hij 100 euro hebben gekregen.

Categorie:
Provincie: