vrijdag, 19. juli 2019 - 14:15 Update: 19-07-2019 15:12

Meer dan helft door Consumentenbond geteste traphekjes onveilig

traphekje-test
Foto: Consumentenbond
Den Haag

Van de 15 door de Consumentenbond geteste traphekjes blijken 8 hekjes zo gevaarlijk dat ze een 1 krijgen en het predicaat Afrader. 'Veel van die hekjes blijken levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde plakstrips zijn vastgezet', zo laat de Consumentenbond vrijdag weten.

Plakstrips zorgen voor onveilige situaties

'Fabrikanten adviseren in de handleiding vaak om de hekjes met plakstrips óf schroeven te bevestigen. Maar tijdens de duurtest vielen veel hekjes die alleen met plakstrips vastzaten uit de deur-, muur-, of trapopening, of ze verschoven', aldus de Consumentenbond. 

Handleidingen aanpassen

De Consumentenbond roept fabrikanten op hun handleidingen direct aan te passen en gebruikers duidelijk te instrueren dat ze de hekjes altijd (ook) met schroeven vastzetten. Twee andere hekjes in de test braken na een botsing met een gewicht van 10 kilo. Ook werkte de automatische sluiting van 2 hekjes niet goed.

Zwarte lijst

De Consumentenbond is teleurgesteld in het resultaat. In 2018 kwamen traphekjes voor het eerst zonder problemen uit de test. In eerdere testen stuitte de Consumentenbond regelmatig op onveilige traphekjes. Deze zijn nieuw niet meer te koop, maar nog wel tweedehands beschikbaar of in gebruik. Om die reden heeft de Consumentenbond een zwarte lijst opgesteld met alle onveilige traphekjes. De resultaten worden gedeeld met de NVWA.

Dit zijn Afraders

De Consumentenbond testte 15 traphekjes volgens de Europese veiligheidsnorm 1930:2011. Klik hier om de lijst te zien van traphekjes die door de Consumentenbond zijn afgeraden.

Categorie:
Provincie: